Konu Bal: KEFÝR..... nedir ve nasýl yapýlýr???? Gnderen: eylul1 zerinde 03 ubat 2008 - 21:11:34 Kefir nasýl yapýlýr? *Kefir yapýlýþýnda kullanýlan süt bir taþým kaynatýlýr ve metal olmayan (tercihan cam) bir kap içinde ýlýtýlýr. *Üzerindeki kaymak tabakasý alýnýr ve 1 çorba kaþýðý kadar kefir mayasý atýlýr ve süt iyice karýþtýrýlýr. *Kabýn kapaðý kapatýlýr ve süt 20-25 C ‘de kalacak þekilde kap bir yere býrakýlýr. *Mayalanacak kab soba ya da kalorifer yakýnýna getirilir. Çevre ýsýsý düþük ise kabýn etrafý bezle sarýlýr. Kabýn 20-30°C’ lerde olmasý saðlanýr. *Kap içindeki süt normal olarak 18-24 saat sonra pýhtýlaþýr. *Maya miktarý düþük ve ortam soðuk ise pýhtýlaþma gecikir. *Mayalanmýþ süt madeni olmayan bir tel süzgeçten ya da tülbentten süzülür. *Süzgeç üzerinde kalan daneler tekrar maya olarak kullanýlýr. *Kefir mayasý (taneleri) hemen kullanýlmayacaksa aðzý kapalý bir cam kavanoz içinde buzdolabýnda saklanýr. *Bazýlarý kefir tanelerini saklamadan önce yýkarlar. Eðer yýkama yapacaksanýz kefir tanelerinin zarar görmemesi için klorsuz su kullanýn. *Saklanmak istendiði zaman daneleri örtecek kadar bardaða su koymak gerekir. Kefir neye benzer? *Kefir yoðurda ya da ayrana benzer. Zaten benzer þekilde mayalanýr. Bekletildikçe tadý ekþir ve çok az olan alkol oraný artar. Kefirin zararý var mý? *Kefirin bilinen bir zararý yoktur. Çok nadir olarak bazý kiþiler yeni baþladýklarýnda fazla kefir içmeye tahammül edemezler. Bu kiþiler kefir miktarýný yavaþ yavaþ artýrmalýdýr. *Bazý kiþiler toksinlerden temizlenirken toksinlerin geçtiði dokularda bir takým rahatsýzlýklar oluþabilir. Kýsa bir süre sonra, toksinler vücut dýþýna çýkacak ve kiþi kendini çok iyi hissedecektir (iyileþme krizi). Kefir tanelerini nereden temin edebilirim? *Kefir tanelerini, Ege Ziraat fakültesi gibi bazý fakültelerden, aktarlardan ya da tanýdýklarýnýzdan temin edebilirsiniz. *Bazý firmalar hazýr kefir de satmaya baþlamýþtýr. *Kefirinizin ucuz ve istediðiniz kývamda olmasý için mümkünse kendiniz yapýn. Kefir taneleri neye benzer? *Kefir taneleri karnabahar görünümünde fakat lastik kývamýndadýr. *Kefir tanelerinin dýþýnda kefiran denilen bir yapýþkan bir zar(f) vardýr. Yararlý bakteriler ve mantarlar kendi yaptýklarý bu zarýn içinde yaþarlar. *Kefirin rengi süt gibidir. Baþka bir renk muhtemelen bulaþmayý gösterir. Kefir taneleri çok büyümüþse kesilmeli mi? *Kefir taneleriniz büyük ise bunu kesmeyin, aksi halde kefiran metalden zarar görebilir. *En iyisi hafifçe elinizle sýkmadan ayýrmaktýr. Kefir taneleri sonsuza kadar yaþayabilir mi? *Kuru kefir taneleri birkaç mayalamadan sonra yok olabilir. Ama ýslak maya eðer iyi bakýlýrsa sonsuza kadar saðlýklý kalýr (þimdiye kadar nasýl geldi!). *Kefir tanelerini sýkmayýn, metal deðdirmeyin, temiz tutun. *Uzun süre kullanmayacaksanýz soðuk bir yerde (tercihan buzdolabýnda) tutun. Daha uzun süre saklamak istiyenler derin dondurucuya koyabilirler. Kefir tanelerini daha çabuk nasýl büyütebilirim? *Mayanýn miktarý ne kadar fazla ve mayalama süresi ne kadar uzunsa kefir taneleri de o kadar büyük olur. *Fakat belli bir noktadan sonra üreme yavaþlar. Tane ve su ayrýlýrsa tekrar ekilirse taneler daha çabuk büyür. Kefir tanelerinin fazlasýný ne yapayým? *Olmayan bir dost ya da akrabanýza verin. *Ya da yiyin! Doðal yoðurdun nasýl sadece suyunu içmiyorsanýz, katýsýný da yiyorsanýz. Kefir taneleri de rahatlýkla yenilir. Kefirin tam olarak mayalandýðýný nasýl anlarým? *Bu genellikle oda sýcaklýðýnda 24 saat içinde gerçekleþir. *Kefir tanelerine kürdan sokun. Ayakta duruyorsa kefir mayalanmýþtýr. *Mayaladýðýnýz kefirde taneler (yukarýda) ile peyniraltý suyu (whey) (aþaðýda) arasýndaki sýnýr keskinleþmiþse kefir olmuþtur. Kefirin tadýný ve kývamýný ayarlamak için ne yapayým? *Kefiriniz tatlý ise ve ekþi seviyorsanýz mayalanma süresini 48 saate kadar uzatýn. Kefir ekþidikçe faydasý artar. Ayrýca alkol miktarý da artar. *Tatlý kefir istiyorsanýz mayalanma süresin 24 saatten fazla uzatmayýn ve kefiri buzdolabýnda saklayýn. *Kefirinizin daha katý olmasýn istiyorsanýz ayýrdýðýnýz kefir ayranýný birkaç saat buzdolabýnda tutun. Kefir yapmayý bir süre ertelemek istiyorsam ne yapayým? *Eðer bir süre kefir yapmayacaksanýz, mayayý buzdolabýnýn rafýna koyun. Böylece kefirin üremesi yavaþlayacaktýr. Birkaç gün bu þekilde fazla deðiþmeden durabilir. *Eðer daha uzun süre tutmak istiyorsanýz, kefir tanelerini örtecek kadar kaba süt koyun ve kabý dondurucuya koyun. Böylelikle birkaç hafta süre ile kefir aþýrý bir üreme göstermez. Kefir için hangi sütü kullanayým? *En tercih edileni Eski ve Orta Asya Türklerinin yaptýðý gibi çið keçi sütüdür. *Diðer hayvanlarýn sütü de olabilir. Yemlenen deðil otlayan hayvanlarýn sütünü tercih edin. *Market sütleri iyi bir tercih deðildir. Bunlar içinden günlük þiþe sütlerini tercih edin. Kutu sütlerini tercih etmeyin (zaten bazýlarý da mayalanmýyor!, günahý boyunlarýna!) Ne kadar kefir tüketmeliyim? *Ne kadar yoðurt yiyorsanýz o kadar. *Önce bir çay bardaðý için sonra miktar gittikçe arttýrýn. Genellikle 250-1000 mL kadar tüketilmektedir. *Müzmin hastalýðý olan kiþilerin en az bir litre kadar kullanmasý tavsiye edilmektedir. Sýcak yemekleri kefir konulur mu? *Kefir sýcak yemeklerin üzerine eklenebilir ve hatta piþirilebilir de. *Kefirden maksimal etkiyi saðlayabilmek istiyorsanýz ýsýya maruz býrakmayýn. Çünkü bu içindeki faydalý mikroplarý öldürecektir. Süt dýþý maddelerle de kefir yapýlabilir mi? *Evet yapýlabilir. Fakat verilen sývýnýn içinde kefir mikroplarýnýn hayatiyetini sürdürebileceði herhangi bir þeker bulunmalýdýr. *Meyve suyu ya da þekerli su ile yapýlan kefire su kefiri denmektedir. *Bu kefirlerin mayalanmasý genellikle daha uzun sürmektedir. Kefir ile yoðurdun farklarý nelerdir? *Her ikisi de sütün fermantasyonu sonucu elde edilir. Görünüþ olarak birbirlerine çok benzerler *Yoðurt prebiyotiktir yani probiyotiklerin üremesini artarýr. *Kefir probiyotiktir. Yani kendisi yararlý mikroorganizmadýr. *Yoðurtta mikroorganizma olarak sadece bifidobakterler ve laktobasiller bulunur (market yoðurdu ise onlar da yok !!). *Kefirde ise bunlara ilaveten Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, asetobacter ve streptokok gibi bakteriler ile Saccharomyces kefir and Torula kefir gibi mantarlar bulunur. *Sonuç olarak evde yapýlan yoðurt saðlýðýnýz için çok iyidir kefir ise ondan da iyidir. Kefir-kanser *Kefir tümör oluþumunu engellemekte ya da var olanýn ilerlemesini azaltmaktadýr. Kefir-vitaminler *Kefir içindeki mikroorganizmalar bol miktarda vitamin (K vit, B1 vitamini, pantotenik asit, niasin, folik asit B12, ve biyotin) sentezi yaparlar. *Kefir mikroorganizmalarýnýn ürettiði biyotin diðer B kompleks vitaminlerinin emilimini de artýrýr. Kefir/interferon *Kefirin içinde bulunan sfingomiyelin niteliðinde bir madde beta- interferon miktarýný 3-15 kat artýrýr. *Kefir interferon tedavisinin kullanýldýðý hastalýklarda (kronik hepatit, mültipl skleroz vb) ucuz ve doðal bir seçenektir. Kefir pamukcuk küfünün oluþturduðu hastalýklarý tedavi edibilir mi? *Doðal olmayan, rafine unlu, þekerli gýdalar yenildikçe baðýrsak florasý(baðýrsaktaki yararlý mikroplar) bozulur. Bunlarýn yerini hastalýk yapan mikroplar alýr. Pamukçuk küfü bunlardan biridir. *Þekerli gýdalar dýþýnda antibiyotikler faydalý mikroplarý öldürerek, hastalýk yapan pamukçuk küfü gibi mikroplarýn üremesini artýrýr. *Kefir kullanýlmasý ile baðýrsaktaki faydalý mikroplar artar, hastalýk yapan mikroplar ise azalýr. Pamukçuk küfü nasýl müzmin hastalýklara neden olur? *Normalde baðýrsak yüzeyi sýk aðlý bir eleðe benzer her maddenin kana geçmesine izin vermez. *Baðýrsakta pamukçuk küfünün aþýrý üremesi ve/veya yararlý mikroplarýn azalmasý baðýrsaðýn geçirgenliðini aþýrý bir þekilde artýrýr. *Baðýrsakta bulunan tam sindirilmemiþ protein parçacýklarý ve pamukçuk küfünün yetmiþ dolayýndaki zehiri kana geçer ve beyin, kalp, sinüs, kan damarlarý, safra kesesi, eklemler gibi vücudun çeþitli dokularýna ulaþýp bunlarý tahrip eder. Pamukcuk küfü ile ilgili hastalýklar nelerdir ve nasýl tedavi edilir? *Hastalýk yapan mantar toksinlerinin ve baðýrsakta bulunan sindirilmemiþ protein parçacýklarýnýn kanser, diyabet, sinüzit, mültipl skleroz, kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, artrit ve diðer müzmin iltihabi hastalýklara yol açtýðýna dair güçlü kanýtlar ya da deliller mevcuttur. *Unsuz ve þekersiz bir diyet, kefir gibi probiyotikler ve sarýmsak, zeytin yapraðý ekstresi gibi doðal mantar ilaçlarý ile bu hastalýklar büyük ölçüde kontrol altýna alýnabilir. Laktoz entoleransý-kefir *Bilindiði gibi Asya, Afrika ve Amerika kökenli (kýzýlderili) kiþilerin büyük bir bölümünde hayatýn ikinci yýlýndan sonra süt þekerine (laktoz) karþý tahammülsüzlük geliþir (karýn aðrýsý, gaz çýkartma vb) *Kefir laktoz entoleransý olan kiþiler için ideal bir içecektir. Kefirdeki bakterilerin ürettiði laktaz süt þekerini sindirir. *Kefirin laktozu düþürme özelliði yoðurttan fazladýr. Çünkü yoðurta sadece ki probiyotik (L. bulgaricus and S. thermophilus) varken kefirde kýrkýn üzerinde probiyotik bulunur. Kefir iki kere mayalanýrsa mevcut laktoz düzeyi sýfýra yaklaþýr. |