Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Sayfay Yazdr - KEFÝR..... nedir ve nasýl yapýlýr????

FORUM => MS'te yan tedaviler hakkýnda neler düþünüyorsunuz? ( yoga, aloe vera ...vb.) => Konuyu balatan: eylul1 zerinde 03 ubat 2008 - 21:11:34



Konu Bal: KEFÝR..... nedir ve nasýl yapýlýr????
Gnderen: eylul1 zerinde 03 ubat 2008 - 21:11:34


Kefir nasýl yapýlýr?

*Kefir yapýlýþýnda kullanýlan süt bir taþým kaynatýlýr ve metal
olmayan (tercihan cam) bir kap içinde ýlýtýlýr.

*Üzerindeki kaymak tabakasý alýnýr ve 1 çorba kaþýðý kadar kefir
mayasý atýlýr ve süt iyice karýþtýrýlýr.

*Kabýn kapaðý kapatýlýr ve süt 20-25 C ‘de kalacak þekilde kap bir
yere býrakýlýr.

*Mayalanacak kab soba ya da kalorifer yakýnýna getirilir. Çevre ýsýsý
düþük ise kabýn etrafý bezle sarýlýr. Kabýn 20-30°C’ lerde olmasý
saðlanýr.

*Kap içindeki süt normal olarak 18-24 saat sonra pýhtýlaþýr.

*Maya miktarý düþük ve ortam soðuk ise pýhtýlaþma gecikir.

*Mayalanmýþ süt madeni olmayan bir tel süzgeçten ya da tülbentten
süzülür.

*Süzgeç üzerinde kalan daneler tekrar maya olarak kullanýlýr.

*Kefir mayasý (taneleri) hemen kullanýlmayacaksa aðzý kapalý bir cam
kavanoz içinde buzdolabýnda saklanýr.

*Bazýlarý kefir tanelerini saklamadan önce yýkarlar. Eðer yýkama
yapacaksanýz kefir tanelerinin zarar görmemesi için klorsuz su
kullanýn.

*Saklanmak istendiði zaman daneleri örtecek kadar bardaða su koymak
gerekir.

Kefir neye benzer?

*Kefir yoðurda ya da ayrana benzer. Zaten benzer þekilde mayalanýr.
Bekletildikçe tadý ekþir ve çok az olan alkol oraný artar.

Kefirin zararý var mý?

*Kefirin bilinen bir zararý yoktur. Çok nadir olarak bazý kiþiler
yeni baþladýklarýnda fazla kefir içmeye tahammül edemezler. Bu
kiþiler kefir miktarýný yavaþ yavaþ artýrmalýdýr.

*Bazý kiþiler toksinlerden temizlenirken toksinlerin geçtiði
dokularda bir takým rahatsýzlýklar oluþabilir. Kýsa bir süre sonra,
toksinler vücut dýþýna çýkacak ve kiþi kendini çok iyi hissedecektir
(iyileþme krizi).

Kefir tanelerini nereden
temin edebilirim?

*Kefir tanelerini, Ege Ziraat fakültesi gibi bazý fakültelerden,
aktarlardan ya da tanýdýklarýnýzdan temin edebilirsiniz.

*Bazý firmalar hazýr kefir de satmaya baþlamýþtýr.

*Kefirinizin ucuz ve istediðiniz kývamda olmasý için mümkünse
kendiniz yapýn.

Kefir taneleri neye benzer?

*Kefir taneleri karnabahar görünümünde fakat lastik kývamýndadýr.

*Kefir tanelerinin dýþýnda kefiran denilen bir yapýþkan bir zar(f)
vardýr. Yararlý bakteriler ve mantarlar kendi yaptýklarý bu zarýn
içinde yaþarlar.

*Kefirin rengi süt gibidir. Baþka bir renk muhtemelen bulaþmayý
gösterir.
Kefir taneleri çok büyümüþse kesilmeli mi?

*Kefir taneleriniz büyük ise bunu kesmeyin, aksi halde kefiran
metalden zarar görebilir.

*En iyisi hafifçe elinizle sýkmadan ayýrmaktýr.

Kefir taneleri sonsuza kadar yaþayabilir mi?

*Kuru kefir taneleri birkaç mayalamadan sonra yok olabilir. Ama ýslak
maya eðer iyi bakýlýrsa sonsuza kadar saðlýklý kalýr (þimdiye kadar
nasýl geldi!).

*Kefir tanelerini sýkmayýn, metal deðdirmeyin, temiz tutun.

*Uzun süre kullanmayacaksanýz soðuk bir yerde (tercihan buzdolabýnda)
tutun. Daha uzun süre saklamak istiyenler derin dondurucuya
koyabilirler.

Kefir tanelerini daha çabuk nasýl büyütebilirim?

*Mayanýn miktarý ne kadar fazla ve mayalama süresi ne kadar uzunsa
kefir taneleri de o kadar büyük olur.

*Fakat belli bir noktadan sonra üreme yavaþlar. Tane ve su ayrýlýrsa
tekrar ekilirse taneler daha çabuk büyür.

Kefir tanelerinin fazlasýný ne yapayým?

*Olmayan bir dost ya da akrabanýza verin.

*Ya da yiyin! Doðal yoðurdun nasýl sadece suyunu içmiyorsanýz,
katýsýný da yiyorsanýz. Kefir taneleri de rahatlýkla yenilir.

Kefirin tam olarak mayalandýðýný
nasýl anlarým?

*Bu genellikle oda sýcaklýðýnda 24 saat içinde gerçekleþir.

*Kefir tanelerine kürdan sokun. Ayakta duruyorsa kefir mayalanmýþtýr.

*Mayaladýðýnýz kefirde taneler (yukarýda) ile peyniraltý suyu (whey)
(aþaðýda) arasýndaki sýnýr keskinleþmiþse kefir olmuþtur.
Kefirin tadýný ve kývamýný ayarlamak için ne yapayým?

*Kefiriniz tatlý ise ve ekþi seviyorsanýz mayalanma süresini 48 saate
kadar uzatýn. Kefir ekþidikçe faydasý artar. Ayrýca alkol miktarý da
artar.

*Tatlý kefir istiyorsanýz mayalanma süresin 24 saatten fazla
uzatmayýn ve kefiri buzdolabýnda saklayýn.

*Kefirinizin daha katý olmasýn istiyorsanýz ayýrdýðýnýz kefir
ayranýný birkaç saat buzdolabýnda tutun.

Kefir yapmayý bir süre ertelemek istiyorsam ne yapayým?

*Eðer bir süre kefir yapmayacaksanýz, mayayý buzdolabýnýn rafýna
koyun. Böylece kefirin üremesi yavaþlayacaktýr. Birkaç gün bu þekilde
fazla deðiþmeden durabilir.

*Eðer daha uzun süre tutmak istiyorsanýz, kefir tanelerini örtecek
kadar kaba süt koyun ve kabý dondurucuya koyun. Böylelikle birkaç
hafta süre ile kefir aþýrý bir üreme göstermez.

Kefir için hangi sütü kullanayým?

*En tercih edileni Eski ve Orta Asya Türklerinin yaptýðý gibi çið
keçi sütüdür.

*Diðer hayvanlarýn sütü de olabilir. Yemlenen deðil otlayan
hayvanlarýn sütünü tercih edin.

*Market sütleri iyi bir tercih deðildir. Bunlar içinden günlük þiþe
sütlerini tercih edin. Kutu sütlerini tercih etmeyin (zaten bazýlarý
da mayalanmýyor!, günahý boyunlarýna!)

Ne kadar kefir tüketmeliyim?

*Ne kadar yoðurt yiyorsanýz o kadar.
*Önce bir çay bardaðý için sonra miktar gittikçe arttýrýn. Genellikle
250-1000 mL kadar tüketilmektedir.

*Müzmin hastalýðý olan kiþilerin en az bir litre kadar kullanmasý
tavsiye edilmektedir.

Sýcak yemekleri kefir konulur mu?

*Kefir sýcak yemeklerin üzerine eklenebilir ve hatta piþirilebilir
de.

*Kefirden maksimal etkiyi saðlayabilmek istiyorsanýz ýsýya maruz
býrakmayýn. Çünkü bu içindeki faydalý mikroplarý öldürecektir.

Süt dýþý maddelerle de kefir yapýlabilir mi?
*Evet yapýlabilir. Fakat verilen sývýnýn içinde kefir mikroplarýnýn
hayatiyetini sürdürebileceði herhangi bir þeker bulunmalýdýr.

*Meyve suyu ya da þekerli su ile yapýlan kefire su kefiri
denmektedir.

*Bu kefirlerin mayalanmasý genellikle daha uzun sürmektedir.

Kefir ile yoðurdun farklarý nelerdir?

*Her ikisi de sütün fermantasyonu sonucu elde edilir. Görünüþ olarak
birbirlerine çok benzerler

*Yoðurt prebiyotiktir yani probiyotiklerin üremesini artarýr.

*Kefir probiyotiktir. Yani kendisi yararlý mikroorganizmadýr.

*Yoðurtta mikroorganizma olarak sadece bifidobakterler ve
laktobasiller bulunur (market yoðurdu ise onlar da yok !!).
*Kefirde ise bunlara ilaveten Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc,
asetobacter ve streptokok gibi bakteriler ile Saccharomyces kefir and
Torula kefir gibi mantarlar bulunur.

*Sonuç olarak evde yapýlan yoðurt saðlýðýnýz için çok iyidir kefir
ise ondan da iyidir.

Kefir-kanser

*Kefir tümör oluþumunu engellemekte ya da var olanýn ilerlemesini
azaltmaktadýr.
Kefir-vitaminler

*Kefir içindeki mikroorganizmalar bol miktarda vitamin (K vit, B1
vitamini, pantotenik asit, niasin, folik asit B12, ve biyotin)
sentezi yaparlar.

*Kefir mikroorganizmalarýnýn ürettiði biyotin diðer B kompleks
vitaminlerinin emilimini de artýrýr.
Kefir/interferon

*Kefirin içinde bulunan sfingomiyelin niteliðinde bir madde beta-
interferon miktarýný 3-15 kat artýrýr.

*Kefir interferon tedavisinin kullanýldýðý hastalýklarda (kronik
hepatit, mültipl skleroz vb) ucuz ve doðal bir seçenektir.

Kefir pamukcuk küfünün oluþturduðu hastalýklarý tedavi edibilir mi?

*Doðal olmayan, rafine unlu, þekerli gýdalar yenildikçe baðýrsak
florasý(baðýrsaktaki yararlý mikroplar) bozulur. Bunlarýn yerini
hastalýk yapan mikroplar alýr. Pamukçuk küfü bunlardan biridir.

*Þekerli gýdalar dýþýnda antibiyotikler faydalý mikroplarý öldürerek,
hastalýk yapan pamukçuk küfü gibi mikroplarýn üremesini artýrýr.

*Kefir kullanýlmasý ile baðýrsaktaki faydalý mikroplar artar,
hastalýk yapan mikroplar ise azalýr.
Pamukçuk küfü nasýl müzmin hastalýklara neden olur?

*Normalde baðýrsak yüzeyi sýk aðlý bir eleðe benzer her maddenin kana
geçmesine izin vermez.

*Baðýrsakta pamukçuk küfünün aþýrý üremesi ve/veya yararlý
mikroplarýn azalmasý baðýrsaðýn geçirgenliðini aþýrý bir þekilde
artýrýr.

*Baðýrsakta bulunan tam sindirilmemiþ protein parçacýklarý ve
pamukçuk küfünün yetmiþ dolayýndaki zehiri kana geçer ve beyin, kalp,
sinüs, kan damarlarý, safra kesesi, eklemler gibi vücudun çeþitli
dokularýna ulaþýp bunlarý tahrip eder.
Pamukcuk küfü ile ilgili hastalýklar nelerdir ve nasýl tedavi edilir?

*Hastalýk yapan mantar toksinlerinin ve baðýrsakta bulunan
sindirilmemiþ protein parçacýklarýnýn kanser, diyabet, sinüzit,
mültipl skleroz, kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, artrit ve
diðer müzmin iltihabi hastalýklara yol açtýðýna dair güçlü kanýtlar
ya da deliller mevcuttur.

*Unsuz ve þekersiz bir diyet, kefir gibi probiyotikler ve sarýmsak,
zeytin yapraðý ekstresi gibi doðal mantar ilaçlarý ile bu hastalýklar
büyük ölçüde kontrol altýna alýnabilir.
Laktoz entoleransý-kefir

*Bilindiði gibi Asya, Afrika ve Amerika kökenli (kýzýlderili)
kiþilerin büyük bir bölümünde hayatýn ikinci yýlýndan sonra süt
þekerine (laktoz) karþý tahammülsüzlük geliþir (karýn aðrýsý, gaz
çýkartma vb)

*Kefir laktoz entoleransý olan kiþiler için ideal bir içecektir.
Kefirdeki bakterilerin ürettiði laktaz süt þekerini sindirir.

*Kefirin laktozu düþürme özelliði yoðurttan fazladýr. Çünkü yoðurta
sadece ki probiyotik (L. bulgaricus and S. thermophilus) varken
kefirde kýrkýn üzerinde probiyotik bulunur. Kefir iki kere
mayalanýrsa mevcut laktoz düzeyi sýfýra yaklaþýr.