Konu Bal: KEFÝRÝN TARÝHÝ...buda genel kültür kýsmý..... Gnderen: eylul1 zerinde 03 ubat 2008 - 21:13:01 Kefirin tarihi
*Türklerin Orta Asya’dan göçlerinde ve Avrupa’ya yaptýklarý akýnlarda kefir’den sýkça söz edilmektedir. Göç eden topluluklar, atlarýný ve keçilerini de yanlarýnda taþýrlar ve onlarýn sütünden yararlanýrlarmýþ. At sütünden kýmýz, keçi sütünden kefir yaparak tamamen süt ürünleri ile beslenirlermiþ. *Bu yüzden Avrupalýlar Türklere ±’’LAKTAFAGÜS’’’ ³Sütobur´ adýný vermiþler. Bu dönemde Türkler beyinsel ve fiziksel gücü yüksek, protein beslenmesi fazla, çok güçlü ve saðlýklý vücut yapýlarý ile Avrupalýlarýn dikkatini çekmiþlerdir. Kefir-Türkiye *Kefirde yoðurt gibi Türklerin bulduðu ve yüzyýllardýr kullandýðý fermente bir süt ürünü. Orta Asya’dan ve Kafkaslardan Rusya, Iskandinav ülkeleri ile Avrupa ve Amerika’ya yayýlmýþ, ama Türkiye’de çok az tanýnan bir süt içeceði. *Neden Türkiye’de yýllardýr ihmal edildi, unutuldu, sorularýna ancak tarihçiler cevap bulacak!.. Çünkü tarihin bir yerlerinde kýrýlma yaþanmýþ ve Anadolu topraklarýnda günümüze kadar gelebilme þansý bulamamýþ. Kefir-Kafkasya *Kafkas halklarýnýn uzun yaþam öyküleri sýk sýk söz edilen önemli bir konudur. Bir asrý devirmiþ 120-140 yaþýndaki Kafkaslýlar, yapýlan röportajlarda su ihtiyaçlarýný tamamen kefir içerek karþýladýklarýný belirtmiþlerdir. *Kafkasya kanser vakalarýna az rastlanýlann bir bölgedir. |