Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Sayfay Yazdr - Saðlýkta devrim gibi bir uygulama!

FORUM => Sorularýnýz , Sorunlarýnýz ve Paylaþýmlarýnýz... => Konuyu balatan: ZUMRUT zerinde 28 Ocak 2010 - 18:44:23



Konu Bal: Saðlýkta devrim gibi bir uygulama!
Gnderen: ZUMRUT zerinde 28 Ocak 2010 - 18:44:23
 Saðlýkta devrim gibi bir uygulama!
Hastanelerde dijital kart dönemi baþlýyor. Yani Anadolu'nun bir hastanesinde çekilen ultrasonu Ýstanbul'da uzman doktor anýnda görebilecek.

Hastane teknolojisinde dijital kart dönemi baþlýyor

Sahip olduðunuz kartla hastaneden içeri girdiðiniz anda, tüm bilgileriniz siz danýþmaya varmadan görevlinin önünde belirecek. Sizi “yüzünden düþen bin parça” olan bir çalýþan yerine, gülümseyen ve adýnýzý bilen bir animasyon karakter karþýlayacak. Bu sistemle “bekleyen hasta” ve “yanlýþ ilaç veren doktor” dönemi kapanacak. Doktorlarýn sihirli kalemleri ile kâðýda yazdýklarý her þey ayný anda bilgisayar ekranýna yansýyacak

Marmara Çalýþanlar Federasyonu Saðlýk ve Sosyal Hizmetler Kurul Baþkaný Yasin Keleþ, 30-31 Ocak tarihlerinde Ýstanbul’da gerçekleþecek “Saðlýk Yöneticileri Zirvesi 2010” kapsamýnda yer alan ve hastalarý, hasta yakýnlarýný, saðlýk çalýþanlarýyla týp yöneticilerini yakýndan ilgilendiren “Dijital Hastane Platformu” na açýklýk getirerek yeni sistemi, ilk olarak Habertürk Gazetesi’ne anlattý.

Sistemle hem devlet, hem de özel hastanelere büyük kolaylýklar getirilmesi amaçlanýyor. Dijital hastane, ilaç yönetimini de “sistematize” ediyor. Sistem, hasta güvenliðinde “devrim” olarak niteleniyor. Ayrýca doktorlar “tele-týp” uygulamasýyla dünyanýn her yerinde yoðun bakýmda yatan hastalarýna ulaþýp “sanal vizit” yapabiliyor.

UYGULAMA ÖRNEÐÝ

Ýstanbul Mehmet AkifErsoy Göðüs Kalp ve Damar Araþtýrma Hastanesi, söz konusu sistemin bir örneði. Türkiye’ de bir ilki gerçekleþtiren hastane, MUSE adý verilen EKG Yönetim Sistemine sahip. Bu sayede uzmanlarýn bulunmadýðý yerlerde sisteme entegre edilebilecek cihazlar yardýmýyla, oluþturulan verilerin merkezde uzman kiþilerce deðerlendirilmesi saðlanýyor.

LABORATUVAR VE RADYOLOJÝ YENÝLÝKLERÝ

Damar okuma cihazýyla sorunsuz kan verilecek

◊ Kan alma noktasýnda, damarýn görüntülenmesinde sorun yaþayan hastalar için, “damar okuma” cihazýyla sorunsuz kan verme imkâný doðuyor.

◊ Sistem, laboratuvara giden hastayý tanýdýðý için, hasta ilgili birime ulaþmadan önce, saðlýk personeli yapýlacak iþlemlerle ilgili olarak bilgileniyor. Alýnacak kanýn miktarý bile biliniyor. Bu durumda sonuçlar sistemden hýzlý biçimde çýkarak hastanýn dosyasýna yerleþtirilmiþ oluyor.

◊ Çekilen film için hastanýn büyük dosyalar taþýmasý gerekmiyor. Ýstenilmesi halinde bir CD veya bellek okuyucuyla konu çözümleniyor. Çekim sona erdiðinde doktor, bilgisayarýndan anýnda hastasýnýn sonuçlarýna ulaþýyor.

ÜÇ BOYUTLU TEÞHÝS

◊ Anadolu’nun þartlarý yetersiz bir hastanesinde yapýlan ultrason çekimi, ayný anda Ýstanbul’da tam donanýmlý bir hastanenin uzman doktoru tarafýndan da görülüyor ve hastaya doðru teþhis konuluyor. Böylelikle hastanýn tedavi için baþka þehre gitmesine gerek kalmýyor.

◊ Üçboyutlu animasyon teknolojisi sayesinde organlarýn iþleyiþ þekli, gerçeðinden farksýz görüntülerle hastaya anlatýlýyor ve kiþi hastalýðýný daha iyi kavrýyor.

Hastalar zamanýný planlayacak

Özellikle devlet hastanelerinde bulunan ve “kiosk” adý verilen bilgisayar sistemi sayesinde sýrada bekleyen kiþiler doktorun odasýnda bulunan hastanýn kim olduðu ve kendilerine gelecek sýrada kaç kiþi bulunduðu bilgisine sahip olabiliyor. Böylece kiþi zaman planlamasý yapma
fýrsatý elde etmiþ oluyor.

Kronik hastaya evde tedavi imkâný

◊ Kronik hastalýðý olan ve hastaneye gidemeyecek durumda bulunan hastalar, evde kullandýklarý mobil medikal cihazlar sayesinde periyodik olarak ölçüm yapýp sonuçlarý anýnda doktorlarýna ulaþtýrýyorlar. Böylece hastaya durumuna yönelik geri dönüþ yapýlýyor.

◊ Evde hastaya bakmakla görevli olan çalýþan, “sihirli kalem” teknolojisiyle eve girdiðinde çipe týklayarak giriþ yapýyor. Ýþ listesindeki görevlerini bitirdiðinde bu bilgiler anýnda hasta yakýnlarýna ulaþýyor. Böylece aile fertleri hastanýn durumunu anýnda öðreniyor.


net haber..