Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Sayfay Yazdr - MS ÝN GÝZEMÝ ÇÖZÜLÜYOR MU ?

FORUM => Sorularýnýz , Sorunlarýnýz ve Paylaþýmlarýnýz... => Konuyu balatan: oslem zerinde 17 Austos 2012 - 14:04:37



Konu Bal: MS ÝN GÝZEMÝ ÇÖZÜLÜYOR MU ?
Gnderen: oslem zerinde 17 Austos 2012 - 14:04:37
Multiple skleroz'un gizemi çözülüyor mu?


Amiloid beta protein maddesi Alzheimer hastalýðýnda, beyin hücrelerinin ölümünde etkili. Fakat Amerikalýlar þimdi ayný moleküllerin Multiple skleroz (MS) hastalarýnýn beynindeki hücreler üzerindeki dolaylý koruyucu etkisini keþfetti.




Bilim Teknik- Baðýþýklýk sistemi üzerinde iltihap önleyici etki yapan peptitler, farelerde MS semptomlarýnýn geliþimini önlemiþ. Hatta hasta hayvanlarýn karnýna aþýlanan amiloid beta, bazý durumlarda felci bile iyileþtirmiþ (Science Translational Medicine). Eðer bu doðrulanýrsa, otobaðýþýklýk hastalýðý için yeni terapiler geliþtirilebilir.

Ýlk kez amiloid betanýn iltihap önleyici özelliklere sahip olduðunu kanýtladýk, diyor Stanford Üniversitesi’nden Lawrence Steinman. 40 veya 42 aminoasitle yapýlanmýþ peptitler, sinir hücrelerine zarar verdikleri için Alzheimer araþtýrmalarýnýn odaðýnda. Daha önceki araþtýrmalarda, amiloid betanýn, Multiple skleroz hastalarýnýn hasarlý beyin bölgelerinde biriktiði görülmüþtü. Bu hastalýðýn sebebi hatalý çalýþan baðýþýklýk hücreleridir. Bunlar sinir hücrelerindeki uzantýlarýn yalýtýcý kýlýflarýna saldýrarak, sinyal aktarýmýný bozuyor. Bunun sonucunda ise görme ve duyu bozukluðu ve felç gibi semptomlar ortaya çýkýyor.

MS benzeri hastalýða sahip farelerle çalýþan araþtýrmacýlar, amiloid beta enjeksiyonunun MS semptomlarý üzerindeki etkisini kontrol etmiþ. Beklenenin aksine bu tedavi hastalýðý kötüleþtirmek yerine iyileþtirmiþ. Hareket bozukluklarýnýn geliþimi yavaþlamýþ hatta bazý durumlarda tamamen durmuþ. Felcin semptomlarý ise kýsa süre sonra iyileþmiþ. Anlaþýldýðý üzere aþýlanan peptitler beyne iþlememekte, çünkü beyinde birikimler saptanmamýþ. Peptitler, baðýþýklýk sisteminin reaksiyonunu etkileyerek etki gösteriyor. Peptit üretemeyecek þekilde deðiþimden geçirilen farelerde, MS çok þiddetli geçmeye baþlamýþ ve hayvanlarý daha kýsa süre içinde öldürmüþ.


                                                                                                                                                               Cumhuriyet.com