Tysabri (TS) monoklonal bir antikordur. Natalizumab ile ayný þeydir. Baðýþýklýk sistemi üzerinden etki eder. Monoklonal antikorlar bedendeki sadece belli bir hücre tipi üzerine etki ederek onlarý yok ederler. Bu þekliyle saðlýklý hücreler korunmuþ olunur. Bu antikorlar bir nevi patriot füzeleri gibidirler ve belli hedefleri vardýr. MS’de normal koruyucu tedavilere yanýt alýnmadýðýnda bir seçenek olarak kullanýlýr.
Baðýþýklýk sistemi zayýf olanlarda enfeksiyon riskini ciddi þekilde arttýrabilir. Bu nedenle uygulama sýrasýnda 3-6 ayda bir enfeksiyonlar açýsýndan kontroller yapýlmalýdýr. Uygulanmadan önce,
-HIV veya AIDS
-Herpes
-kan düþüklükleri için kan incelemeleri
-Kortizon alýnmasý durumlarýnda ve kemoterapi alýnmasý durumunda dikkatli uygulanmalýdýr.
-Gebelikte ve emzirmede uygulanamaz (kategori C)
Uygulama olarak damardan, belli aralýklarla ve yavaþ olarak gönderilerek (en az 1 saatte) verilir. Uygulama sýrasýnda alerjik reaksiyonlar geliþebilir. Damara verildikten 2 saat sonra bile alerjik reaksiyonlar geliþebileceðinden dikkatli olmak gerekir.
TS kan deðerlerinin düþmesine neden olarak enfeksiyonlarý arttýrabilir. Yaralanmalarda kanama artýþlarýna neden olabilir. Uygulama sonrasýndan enfeksiyonlu kiþilerden uzak durmakta bu nedenle yarar vardýr. Herhangi bir enfeksiyon belirtisi durumunda uygulayan doktor ile baðlantýya geçmekte yarar var. Bunun dýþýnda deri döküntüleri, kaþýntý, ateþ, bulantý-kusma, göðüs aðrýsý, zorlu solunum, yüzde þiþme gibi durumlar oluþturabilir. Depresyonu aðýrlaþtýrabilir. Bunlarýn dýþýnda en aðýr yan etkisi PML (progressive multifocal leukoencephalopathy) denen beyinde yaygýn hasarýdýr. Ancak bu risk çok düþüktür. Genel olarak ataklarý %66 ve yetersizliði %40 civarýnda azaltýr. MR plaklarýný ise %80 azaltýr. Yan etkileirne karþýn, güçlü ve iyi bir ilaç olarak kabul edilebilir.
www.ms-aktif.net sitesinden alýntýdýr.