ilhan
Asil Üye
Teþekkür Sayýsý 1
Offline
Cinsiyet:
Mesaj Says: 800
demir tava geldi kömür akýl baþa geldi ömür bitti
|
|
« : 22 Temmuz 2009 - 12:08:52 » |
|
HAFIZATI GÜÇLENDÝRECEK 10 BASÝT TAKTÝK
Hafýzanýzý basit alýþtýrmalarla güçlendirebilirsiniz. Kolaylýkla her yerde çok zaman harcamadan yapabileceðiniz bu 10 alýþtýrmayla güçlü bir hafýzaya sahip olabilirsiniz. Uzmanlar düzenli uygulandýðýnda çok baþarýlý sonuçlar elde edildiðini belirtiyor.
Ters el alýþtýrmasý:
Sað elinizi kullanýyorsaný z, biraz da sol elinizi çalýþtýrmaya baþlayýn. Saçlarýnýzý sol elinizle tarayýn veya çayýnýzý kaþýkla alýþýk olduðunuz yönün tersine karýþtýrýn. Kalemi ters elinizle tutun. Biraz üreticiliðinizi kullanýn ve daha neleri tersten yapabileceðinizi bulun. Tabii bulduklarýnýzý da hemen deneyin. Sonuç olarak, rutin alýþkanlýklarýnýzý kýrar ve beyninizin kullanmadýðýnýz diðer yarýsýný da harekete geçirmiþ olursunuz.
Çocuk oyunu alýþtýrmasý:
Ýþe veya alýþveriþe giderken, týpký bir çocuk gibi merak içinde bütün duyularýnýzý harekete geçirin. Bakýn, dokunun, dinleyin, koklayýn. Çiçek açan aðacýn kokusunu keþfetmeye çalýþýn. Fýrýnda satýlan taze ekmeklerin kokularýný algýlamaya çalýþýn. Yürüdüðünüz zeminin özelliklerini hissedin. Caddede duyduðunuz sesleri ayrýþtýrýn. Yanýnýzdan geçen insanlarýn tek tek konuþmalarýný dinleyin. Evinizde gözlerinizi kapatarak bir yerlere ulaþmaya çalýþýn. Kýsacasý, duyularýnýzý alýþýk olmadýðýnýz tarzda kullanýn. Bu þekilde çok ender yaptýðýnýz baðlantýlarý canlandýrýr, beyninizin kapasitesini arttýrýrsýnýz. Eðer bu yaptýklarýnýzdan zevk alýr ve insan veya olaylarý detaylý algýlamayý sürdürürseniz, hafýzanýz her zaman canlý kalmaya devam eder. Duyu organlarýnýzýn ne kadar fazlasýný kullanýrsanýz, unutmak istemedikleriniz o kadar saðlam kalýr.
Harf alýþtýrmasý:
Elinize bir gazete ve bir fosforlu kalem alýn. Sýrasýyla paragraflarý okuyun ve çift yazýlmýþ harflerin üzerini çizin. Örneðin, çift t ve m'lerin üzerini iþaretleyin. Bir sonraki aþamada, kelime içinde birden fazla geçen harflerin üzerini çizin. Alýþtýrmayý yaparken, kelimelerin üzerinde fazla düþünmeyin ve hemen iþaretleyin. Böylelikle konsantrasyon gücünüzün ne kadar uyarýldýðýný hemen hissedeceksiniz. Baþarýlý olma isteðiniz ve aldýðýnýz zevk zihnin canlanmasýný arttýrýr.
Polisiye alýþtýrmasý:
'Dün akþam þu saatte ne yaptým, neredeydim, iki saat önce ne yaptým?' gibi, genellikle polisiye romanlarýnda veya filmlerinde sorulan sorularý kendinize yöneltin. Ve tabii cevaplamayý da unutmayýn. Bu alýþtýrma sonucunda yaptýklarýnýza karþý dikkatinizi geliþtirebilirsiniz. Ayrýca kýsa hafýzanýzý da harekete geçirmiþ olursunuz.
Yürüyüþ alýþtýrmasý:
Asker yürüyüþü gibi olduðunuz yerde hareket edin. Sol bacaðýnýzý her kaldýrdýðýnýzda, önce sað elinizle, sonra sol elinizle dizinize dokunun. Bu esnada o kadar esnek hareket edin ki, bacaðýnýzý indirirken, kolunuz baþýnýzýn üzerine gelecek kadar yükselmeli. Bu hareketleri birkaç kez tekrarlayýn. Bunu yaparken sadece kan dolaþýmýnýz hýzlanmaz, ayný zamanda koordinasyon yeteneðiniz de artar. Böyle çaprazlama hareketlerle beyninizin her iki tarafýný kullanmýþ olursunuz.
Ressam alýþtýrmasý:
Burnunuzun ucunda bir fýrça olduðunu hayal edin. Bununla havaya en sevdiðiniz renkte yatay bir sekiz çizin. Bu hareketi gevþek ve dengeli yapýn. Kendinizi Leonardo da Vinci veya sevdiðiniz bir baþka ressamýn yerine koyun. Bu çizim hareketleri, yorgun zihninizi hemen canlandýrýr. Ayný zamanda beyni bloke eden stresi etkili biçimde yok eder.
Ajan alýþtýrmasý:
Bu alýþtýrmayý daha çok sokakta yapacaksýnýz. Çevrenizde bulunan arabalarýn plakalarýna bakýn ve plakadaki harflerden kelimeler, hatta cümleler türetmeye çalýþýn. Böylece, sadece sýkýþýk trafiðin eðlenerek çabuk geçmesini saðlamaz, ayný zamanda kelime hazinenizi geliþtirir ve beyninizi canlandýrýrsýnýz. Bu alýþtýrma, acil plaka ezberlemeniz gerektiði durumlarda çok iþinize yarayabilir.
Resim alýþtýrmasý:
Bu alýþtýrmayla alýþveriþ listelerini çok kolay ezberleyebilir, hafýzanýzý güçlendirebilirsiniz. Bunun için kalem kaðýt alýn ve kaðýdýn üzerine bir tane mum, bir kuðu, üç kollu bir kaktüs, üç yapraklý bir yonca, beþ parmaklý bir el, hortumunu yukarý kaldýrmýþ bir fil, sola dalgalanan bir bayrak, saatli bir yumurta, sapýnýn üzerinde duran bir pipo, davul yanýnda duran bir adam, iki deniz feneri ve bir saat çizin. Her resim bir sayýyý sembolize ediyor. Ardýndan sembolleri sayýlara göre ezberleyin. Örneðin, mum biri, kuðu ikiyi, kaktüs üçü ifade ediyor. Bu sýralamaya hakim olduðunuzda, sembollere aklýnýzda tutmanýz gereken bir listeyi koyabilirsiniz. Eðer bu bir alýþveriþ listesiyse, mumun süt þiþesinin üzerinde durduðunu, kuðunun boynunda portakal filesinin asýlý olduðunu hayal edebilirsiniz. Bu alýþtýrmayla, zihninizde listeler oluþturmayý daha kolay baþarýrsýnýz.
Otobiyografi alýþtýrmasý:
Düþünün ki hayat hikayenizi tekrar yazmanýz gerekiyor. Burada, iþe gittiðiniz ilkokuldan baþlayabilirsiniz. Bunun için en yakýn arkadaþýnýzýn kim, tipinin nasýl olduðunu hatýrlamanýz gerekiyor. Tabii sýnýfýnýzýn düzenini, görüntüsünü de. Ayrýca sýnýfýnýzýn penceresinden neler göründüðünüzü de hayalinizde canlandýrmaya çalýþýn. Bu alýþtýrmayla, kiþilerle ilgili hafýzanýzý harekete geçirirsiniz.
Hipnoz alýþtýrmasý:
Özellikle stresli anlarýnýzda veya kaygýya kapýldýðýnýzda olumlu kelimelerden destek almaya bakýn. Bunlarla olumsuz düþüncelerinizi yok eder, hedeflerinize daha kolay ulaþmanýzý saðlarsýnýz. Eðer önemli bir görüþmeden önce, hafýzanýzýn sizi yarý yolda býrakacaðýndan korkuyorsanýz, her gün gözlerinizi kapatarak kendi kendinize tekrarlayacaðý nýz bir cümle belirleyin. Örneðin, Benim için gerekli olan her þeyi biliyorum ve çok sakinim cümlesini tekrarlayabilirsini z. Ayrýca kýsa hafýzanýzý çalýþtýrmada önemli olan, bunu her gün uygulamanýz.
|