Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
MS LE YAÞAMAYI ÖÐRENÝYORUZ...
25 Kasm 2024 - 21:21:21 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: MS' li Hasta ve Hasta Yakýnlarý Ýle Ýletiþim Kurabilmek için Sitemize Üye olup , FORUM Bölümünü Kullanabilirsiniz...
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: [1]   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: MS LE YAÞAMAYI ÖÐRENÝYORUZ...  (Okunma Says 2765 defa)
0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.
oslem
Yönetici
*****

Teþekkür Sayýsý 6
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 3192


« : 18 Mays 2012 - 01:35:26 »

MS'le Yaþamayý Öðreniyoruz

23. Geleneksel MS Günü'nde, uzmanlar "Herkesin MS'i kendine!" derken, MS'liler "KiMSe bilemez!" dediler.



Türkiye Multipl Skleroz Derneði, 23. Geleneksel MS Günü'nde, hastalarý, hasta yakýnlarýný, hasta dostlarýný ve konunun uzmanlarýný bir araya getirdi. Oynadýðý tiyatro oyununda MS'li rolüyle 6 yýl önce hastalýkla tanýþtýðýný ve geçtiðimiz yýl MS Derneði Baþkanlýðý'na layýk görüldüðünü söyleyen tiyatro oyuncusu Ayþen Ýnci, "Tek bir amacýmýz var, MS'li dostlarýmýzýn yaþam kalitesini yükseltmek" dedi.

Dünya MS Haftasý nedeniyle düzenlenen buluþma gününde ortak dilek, "Umuyoruz ki, bir gün hastalýðýn kesin tedavisi bulunacak! Ama mevcut tedavilerle MS'imizi kontrol altýnda tutabiliriz" oldu. Toplantýya katýlan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý Özürlü ve Yaþlý Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, "MS'liler için de en önemli problemin, çalýþmak isteyen engeller için istihdam yaratýlmasý olduðunu biliyorum. Devletteki engelli istihdamýný arttýrmaya çalýþýyoruz.

MS'in birlikte yaþanmasý zor bir hastalýk olduðunu biliyorum. Bu nedenle de, hem hastaya hem de hasta yakýnlarýna destek olmak istiyoruz. Her ailenin bir sosyal destek uzmaný olacak. Ailenin sorununa göre; hastasý, yaþlýsý, madde baðýmlýsý, engellisi varsa bu destek uzmanlarý çözümler üretecek. Ekipler þu anda eðitim döneminde. Pilot çalýþmalarýmýz baþladý" diye konuþtu.

MUTLAKA HAREKET!


MS'lilerin yaþam kalitesinin ve baðýmsýzlýðýnýn artýrýlmasýna yönelik çalýþmalar yaptýklarýný söyleyen Ýstanbul Üniversitesi Saðlýk Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Baþkaný Prof. Dr. Arzu Razak Özdinçler ise, "Yapýlan çalýþmalar gösterdi ki; fizyoterapiler, egzersiz uygulamalarý hareket yeteneðini artýrýyor.

Yorgunluk, güçsüzlük, denge bozukluðu, kas güçsüzlüðü MS hastalarýnýn en Yaygýn yaþadýðý belirtiler. Bizim hastaya göre düzenlediðimiz ve isteyerek yaptýðý; yürüyüþ, bisiklet, yüzme, egzersiz veya diðer aktiviteler yaþamda baðýmsýzlýðý saðlýyor, hastalýðý tedavi ediyor" dedi. Hastalýkla beraber psiko-sosyal sorunlarýn yönetimine dikkat çeken Psikolog Ayhan Bingöl ise "MS ile uyum saðlamalý ve sabýrla iyileþmek için çaba sarfetmelisiniz.

Eðer hastalýkla birlikte stres, yaþamdan kopma, inkar, kaygý, öfke, yalnýzlýk ve çaresizlik gibi duygulara teslim olursanýz hastalýðýnýz daha da kötüleþir. Baþa çýkmayý öðrenmek için mutlaka psiko-sosyal destek alýn" önerisinde bulundu.
Son yýllarda MS'in iyileþmesinde yoganýn payý da gündeme taþýndý. "MS'te Neden Yoga?"nýn cevabýný anlatan hem MS hastasý hem de Yoga Eðitmeni Deniz Zambak, "Yoga bir bilim deðildir, bir tedavi yöntemi de deðildir.

Nefes alma ile zihnin ve bedenin dengesidir. Hastalanmamak adýna kendi kendimize yapabileceðiz en kolay saðlýklý olma yoludur. Son yapýlan uygulamalar da göstermiþtir ki yoga; kan dolaþýmýný düzenler, menopoz sýkýntýlarýný azaltýr, baðýmlýlýkla baþa çýkmayý saðlar, depresyon ve stresi giderir, yorgunluðu azaltýr, hareket yetisini artýrýr, güçlendirir, sindirim ve boþaltým sistemini düzenler" diyerek MS'lilere yapmalarýný önerdi.

MS'lilere yaptýðý konuþma ile moral veren tiyatro sanatçýsý Betül Arýn ise; "Bütün hastalýklar, duygu ve düþüncelerimizin vücudumuzda yarattýðý sonuçlardýr. Söylemek isteyip de söyleyemediklerimiz boðazýmýzda düðümlenen nodüllerdir. Öfke ve nefret pankreasýmýzýn hastalanmasýdýr. Ruhunuzu ve bedeninizi iyi duygularla besleyin. Her þey, hepimizin baþýna gelebilir. Önemli olan baþ etmeyi öðrenmektir" diye konuþtu.

ÝYÝLEÞME HALÝNDE TEDAVÝ ASLA BIRAKILMAMALI

MS'li hastalarýn tedaviye yönelik sorularý için bir araya gelen konunun uzmanlarý Prof. Dr. Aksel Siva, Prof. Dr. Gülþen Akman Demir, Doç. Dr. Erdem Toðrol, Dr. Demek Yandým Kuþcu ise, "Mevcut koruyucu tedaviler hastalýðýn ilerlemesini mutlak önlüyor. Tedavinizi devam ettirin" uyarýsýnda bulundular.

Prof. Dr. Aksel Siva, arý zehri, kapari gibi alternatif tedaviler altýnda sürekli otlarýn veya baþka karýþýmlarýn gündeme getirildiðini, bunlarýn hiçbir tedavi edici rolü olmadýðýný hatýrlatarak, "Hekiminizin kontrolü altýnda tedavilerinizi sürdürmelisiniz. Her MS'li baþkadýr, tedavilerinizi karþýlaþtýrmayýnýz. Bu hastalýkla baþ etmek için MS'le barýþýk olmalýsýnýz" dedi.



                                                                                                                haberler.com
Logged
Sayfa: [1]   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


01 Ekim 2024 - 01:20:37