oslem
|
|
« : 04 Eyll 2012 - 13:25:17 » |
|
Arkadaþlar , Gülþen hoca saðolsun en son ilaç bilgilerini yolladý bana sizlerde biliyorum ký sabýrsýzlýkla bekliyosunuz geliþmeleri .Piyasaya çýkan son ilaçlar ve çalýþmalarý süren ilaçlar...
Multipl sklerozda ilaç araþtýrmalarý: Eylül 2012 itibarý ile son durum Prof. Dr. Gülþen Akman-Demir Ýstanbul Bilim Üniversitesi
Giriþ Multipl skleroz (MS) hastalarýnda kullanýlabilen pek çok hastalýk seyrini etkileyen ilaç mevcuttur. Hastalýk seyrini etkileyen ilaçlar kullanýldýklarý sürece atak sýklýðýný azaltmakta, hatta tümüyle ataklarý ortadan kaldýrabilmektedir; bu da hastalýðýn birikici özürlülük yaratmasýný engellemekte veya geciktirmektedir. Buna karþýn MS’in tamamen ortadan kaldýrýlmasý henüz mümkün deðildir.
2012 yýlý Eylül ayý itibarý ile Türkiye’de uzun vadeli MS tedavisi için ruhsatlandýrýlmýþ pek çok ilaç mevcuttur. Bunlardan birinci basamak tedavi seçenekleri arasýnda piyasaya giriþ sýrasýna göre, interferon beta 1b (Betaferon®), kas içi injeksiyonla verilen interferon beta 1a (Avonex®), cilt altý injeksiyonla verilen interferon beta 1a (Rebif®) ve glatiramer asetat (Copaxone®) yer alýr. Bugün ABD ve Avrupa’da MS tedavisi için ruhsat almýþ olan, ancak ülkemizde ikinci basamak tedavisi için saðlýk bakanlýðýndan özel izinle kullanýlan ikinci basamak tedavi seçenekleri arasýnda natalizumab (Tysabri®) ve ruhsat almýþ bulunan ilk oral tedavi olan fingolimod (Gilenya®) yer alýr. Üçüncü basamak tedavi seçenekleri arasýnda mitoksantron (Novantron®) ve siklofosfamid (Endoksan®) gibi kemoterapi ajanlarý yer alýr; otolog kök hücre destekli yoðun kemoterapi de bu grupta ele alýnabilir.
Bu ilaçlarýn her biri MS hastalarýnda atak sýklýðýný ve ilerleme hýzýný belirli oranlarda azaltabilmektedir. Bununla beraber yukarýda anýlan ilaç seçeneklerine cevapsýz olan hastalar da vardýr. Ayrýca fingolimod (Gilenya®) dýþýndaki bütün bu tedavi seçenekleri injeksiyonla veya damar yolundan verilen ilaçlardýr; buna baðlý çeþitli düzeylerde kullaným zorluklarý içerebilirler. Ayrýca yüksek etkinliðe sahip bazý ilaçlarýn yan etki riskleri de yüksek olabilmektedir. Bütün bu nedenlerden dolayý halen en etkili ve en az yan etkili MS tedavisini bulmaya yönelik klinik araþtýrmalar halen yoðun olarak sürmektedir.
Kanýta dayalý týp Bir tedavi seçeneðinin gerçekten bir hastalýða iyi gelip gelmediðinin geniþ ölçekli hasta gruplarýnda karþýlaþtýrmalý olarak ortaya konmasý zorunludur. Bugün hastalýklarýn tedavisinde ruhsatlanmýþ olan “standart” tedaviler de birkaç yýl öncesinin ilaç araþtýrmalarý sonucunda etkinliklerini kanýtlayýp bu konuma gelmiþlerdir. Bu ilaç çalýþmalarýnýn önemli bir kýsmý ülkemizde de yürütülmüþtür.
MS çok deðiþken seyir gösterebilen ve çok farklý þekillerde karþýmýza çýkabilen bir hastalýktýr. Farklý tip hastalarda ayný tedaviler etkili olmayabilir. Ayrýca uzun yýllar atak geçirmeyen ve iyi seyir gösterebilen hastalar da vardýr. Bu nedenle, bir ilacýn etkinliðinin kanýtlanmasý için ilaç araþtýrmasýnýn benzer özellikler taþýyan bir hasta grubunun üzerinde yürütülmesi zorunludur. Benzer bir yaþ aralýðýnda, benzer atak sýklýðý gösteren ve benzer özürlülük düzeyine sahip hastalarýn incelenmesi gerekir. Gerekli karþýlaþtýrmalarýn yapýlabilmesine olanak saðlayan istatistiksel hesaplarýn gerçekleþtirilebilmesi için çok sayýda hastanýn incelenmesi zorunludur. Tek bir merkezde böyle benzer özellikler gösteren bu kadar çok sayýda hastanýn bulunmasý mümkün olmadýðýndan, ilaç araþtýrmalarý genellikle çok uluslu-çok merkezli araþtýrmalar þeklinde yürütülmektedir. Bu tür bir araþtýrmanýn baþlatýlmasý ve yürütülmesi birçok farklý aþamadan oluþan bir süreçtir:
1. Hayvan çalýþmalarý (klinik öncesi faz)
Hastalýklarýn oluþum mekanizmalarý anlaþýldýkça, bu mekanizma üzerinde etkili olabilecek teorik tedavi seçenekleri oluþmaya baþlar. Bu teorik tedavi seçenekleri ilk olarak hastalýklarýn hayvanlar üzerinde geliþtirilen modelleri üzerinde denenir. Denenen tedavinin olasý yararlarýnýn yaný sýra yan etkileri ve olasý riskleri de deðerlendirilmektedir. Böyle denenen ilaçlardan pek çoðu ya etkisiz bulunduðu ya da yan etkileri nedeniyle daha bu aþamada gündem dýþýnda kalmakta, çok az seçenek bu aþamayý geçerek klinik faza ulaþabilmektedir.
2. Birinci faz çalýþmalarý:
Hayvan modeli üzerinde baþarý ile denenmiþ olan ve önemli bir risk taþýmadýðý belirlenen ilaçlar bu aþamaya alýnýr. Az sayýda saðlýklý gönüllü üzerinde çeþitli dozlarda denemeler yapýlýr. Bu fazdaki çalýþmalarýn baþlýca hedefi yan etkilerin belirlenmesi ve yan etkilerin hangi dozda ortaya çýktýðýnýn tespitidir.
3. Ýkinci faz çalýþmalarý:
Birinci fazý baþarý ile geçmiþ olan ilaçlarla faz 2 çalýþmalar yürütülebilir. Burada hedeflenen hastalýða sahip olan gönüllü hastalar üzerinde ilacýn bir önceki fazda belirlenen birkaç dozu denenir. Az sayýda hasta (200-300 kiþi) görece kýsa bir süre izlenir. MS hastalarýnda genellikle faz 2 çalýþmalar 6 ay ila 1 yýl arasýnda sürer. Burada ilacýn hem hastalýðýn belirli parametreleri üzerindeki kýsa vadeli etkileri hem de olasý yan etkileri deðerlendirilir.
4. Üçüncü faz çalýþmalarý:
Bir ilacýn piyasaya çýkmadan önceki en son ve en geniþ katýlýmlý araþtýrmasý bu fazda yapýlýr. MS hastalarý üzerinde yürütülen faz 3 çalýþmalarda genellikle 1000 cývarýnda gönüllü hastanýn katýlýmý hedeflenir. Takip süresi de genellikle 2 yýl veya daha uzundur; bu sürenin sonunda da çoðu zaman uzatma fazý vardýr. Bu çalýþmalar yukarýda da belirtildiði gibi genellikle çok uluslu ve çok merkezli çalýþmalar olarak yürütülür. Çok sayýda farklý merkezin katýlýmýna raðmen bütün incelemeler standart bir biçimde gerçekleþtirilir ve bütünlük saðlanýr. Bu aþamada ön planda ilacýn hastalýðýn önceden belirlenmiþ parametreleri üzerindeki etkisinin deðerlendirilmesidir. Bunun yaný sýra yan etkiler de deðerlendirilir. Etkileri yüksekse, yan etkileri de düþükse (veya etkinlik ile karþýlaþtýrýldýðýnda göze alýnabilir düzeydeyse) ilaç ruhsat alma aþamasýna gelir ve bürokratik sürecin sonunda piyasaya çýkmaya hak kazanarak eczanelerde yerini alýr.
5. Dördüncü faz çalýþmalarý:
Bir ilaç piyasaya çýktýktan yani ruhsat aldýktan sonraki aþamada o ilaçla ilgili yürütülen araþtýrmalarý kapsar.
Plasebo “Bir ilaç alýyor olmak” fikrinin yarattýðý telkin bile aslýnda etkisiz olan bir ilacýn etkiliymiþ gibi algýlanmasýna yol açabilir. Bu yanýlsama hastayý etkileyebildiði gibi onu izleyen hekimi de etkileyebilir. Bu nedenle bir ilacýn etkin olup olmadýðý araþtýrýlýrken mutlaka ilaç araþtýrmasýna katýlan hastalarýn bir grubu ilacý almayan kontrol grubu olarak ayrýlýr. Kontrol grubu araþtýrmanýn niteliðine göre genellikle boþ ilaç anlamýna gelen “plasebo” alýr; bunun görünümü ve dolgu maddesi denenmekte olan ilaçla aynýdýr sadece etken maddeyi içermez. Hastalarýn ve izleyen hekimin yukarýda belirtilen telkin etkisinde kalmamasý için aktif ilacý mý yoksa plaseboyu mu aldýðýný bilmemesi gerekir. Bu durum “çift kör” olarak adlandýrýlýr. Bazý durumlarda, deneysel ilaç piyasada mevcut ruhsatlý tedavi seçeneklerinden biri ile karþýlaþtýrýlýr. Bu durumda plasebo kontrollü deðil de aktif kontrollü bir ilaç çalýþmasýndan söz edilir. Ancak, bu durum genellikle kesinleþmiþ tedavisi bulunan hastalýklar için, bu tedaviden daha iyi bir seçeneðin araþtýrýlmasý sýrasýnda söz konusudur.
Hasta haklarý
Klinik ilaç araþtýrmalarý, büyük sorumluluk gerektiren ve çok titizlikle denetlenmesi gereken çalýþmalardýr. Her ülkenin böyle çalýþmalarý onaylayan bir resmi kurumu vardýr. Ülkemizde gerek araþtýrma ilaçlarý ile yürütülen çalýþmalarý, gerekse ilaçlarýn ruhsatlandýrma iþlemlerini yürüten kurum Saðlýk Bakanlýðý Ýlaç ve Eczacýlýk Genel Müdürlüðü’dür. Öncelikle araþtýrmanýn yürütüleceði bütün hastanelerin kendi Etik Kurulu’nda çalýþmanýn onaylanmasý gereklidir, bundan sonra Saðlýk Bakanlýðý’nýn onayýna sunulur ve ancak bu onay alýndýktan sonra ilaç araþtýrmasý baþlatýlabilir. Çalýþmayý yürüten hekimlerin ve çalýþmaya katýlan gönüllülerin sorumluluklarý aþaðýdaki þekilde özetlenebilir:
Hekimin sorumluluklarý
• Çalýþmaya katýlan gönüllü hastanýn ve gerekirse yakýnlarýnýn çok ayrýntýlý bir biçimde bilgilendirilmesi, bütün sorularýnýn açýk ve net bir biçimde cevaplanmasý • Çalýþmaya katýlýmýn gönüllülük esasýnda süreceðinin vurgulanmasý, yani hastanýn istediði anda onayýný çekerek çalýþmadan çýkabileceðinin vurgulanmasý • Çalýþmaya katýlan gönüllü hastanýn her an hekime veya onun ekibinden bir yetkiliye ulaþabileceðinin güvencesinin verilmesi • Hastanýn çalýþmaya katýlmak istememesi veya çýkmak istemesi durumunda hekimi ile iliþkilerinin deðiþmeyeceðinin güvencesinin verilmesi • Çalýþma süresince hastanýn saðlýk durumunun en ön planda tutulmasý ve yakýndan takibi
Hastanýn sorumluluklarý • Çalýþma koþullarýnýn gerektirdiði sýklýkta kontrollere gelmesi • Çalýþmanýn izin vermediði ilaçlarý kullanmamasý • Çalýþma süresince çalýþmaya katýlan kadýn gönüllülerin gebe kalmama konusunda azami dikkat göstermesi
Sponsor firmanýn sorumluluklarý • Çalýþmanýn bütün giderlerinin karþýlanmasý (muayeneler, tetkikler, ilaç bedelleri, kliniðe gidiþ geliþ masraflarý, vs) • Çalýþmaya katýlan gönüllülerin olasý risklere karþý sigortalanmasý • Mümkünse, çalýþma tamamlandýktan sonra ilacýn piyasaya çýkacaðý zamana kadar geçen sürede çalýþma ilacýnýn istekli hastalara verilmeye devam edileceðinin güvencesinin verilmesi • Çalýþmanýn yürütüldüðü diðer merkezlerde görülebilecek olasý yan etkilerin bir an önce bütün çalýþma merkezlerine ve Saðlýk Bakanlýðý’na bildirilmesi
Tamamlanmýþ ve sonuçlarý açýklanmýþ veya sonuçlarýnýn açýklanmasý beklenen ilaç araþtýrmalarý Aþaðýdaki ilaçlarla yürütülen faz 3 çalýþmalar 2011 ve 2012 yýllarýnda tamamlandý ve sonuçlarý açýklandý. Avrupa ve ABD ilaç dairelerine yapmýþ olduklarý baþvuru süreci henüz sürmektedir. Herhangi bir beklenmedik durum ortaya çýkmazsa bu ilaçlarýn pek çoðunun önümüzdeki aylarda ruhsat alarak piyasaya çýkmasý beklenmektedir.
Teriflunomid Romatoid artrit adý verilen bir iltihaplý eklem romatizmasý ilacý olan Leflunamid (Arava®) isimli ilacýn biraz deðiþtirilmiþ bir formudur. Oral yoldan kullanýlan bir ilaçtýr. Yineleyici MS hastalarýnda faz 2 ve faz 3 araþtýrmalarý tamamlanmýþ olup sonuçlarý baþarýlý bulunmuþtur. Halen ruhsat baþvuru süreci devam etmektedir.
Dimetil fumarat (BG12) Sedef hastalýðýnda kullanýlan bir molekülün biraz deðiþtirilmiþ formudur. Oral yoldan kullanýlan bir ilaçtýr. Yineleyici MS hastalarýnda faz 2 ve faz 3 araþtýrmalarý tamamlanmýþ olup sonuçlarý baþarýlý bulunmuþtur. Halen ruhsat baþvuru süreci devam etmektedir.
Laquinimod Baðýþýklýk sistemini baskýlayýcý bir ajan olan linomid’in yan etkileri çok azaltýlmýþ bir formudur. Oral yoldan kullanýlan bir ilaçtýr. Yineleyici MS hastalarýnda faz 2 ve faz 3 araþtýrmalarý tamamlanmýþ olup sonuçlarý baþarýlý bulunmuþtur. Halen ruhsat baþvuru süreci devam etmektedir.
Alemtuzumab Baðýþýklýk sistemini oluþturan beyaz kan hücrelerinin büyük çoðunluðunu hedef alan monoklonal bir antikordur. Yýlda bir kez damardan uygulanýr. Ýlk uygulama 5 gün üst üste, ikinci uygulama 3 gün üst üste verilir. Arada baþka bir tedavi verilmez. Yineleyici MS hastalarýnda faz 2 ve faz 3 araþtýrmalarý tamamlanmýþ olup, hem plaseboya karþý hem haftada 3 gün uygulanan interferon beta1a’ya karþý çok etkin bulunmuþtur. Ancak yan etkileri açýsýndan deðerlendirmeler sürmektedir. sonuçlarý baþarýlý bulunmuþtur. Halen ruhsat baþvuru süreci devam etmektedir.
Halen yürütülmekte olan MS ilaç araþtýrmalarý Dünyada yürütülmekte olan onlarca MS ilaç araþtýrmasý vardýr. Bunlarýn pek çoðu ülkemizde de yürütülmektedir. Kendi merkezimizde yürütmekte olduðumuz ilaç araþtýrmalarý, çalýþma için uygun bulunan hasta özellikleri ve dýþlayýcý hasta özellikleri aþaðýda sýralanmýþtýr. 1. FACT Çalýþmasý (Destekleyici: Novartis): hasta alýmý sürüyor 2. FINE Çalýþmasý (Destekleyici: Novartis): hasta alýmý sürüyor 3. GTR001 (SYNTHON BV) Çalýþmasý (Destekleyici: SYNTHON): hasta alýmý henüz baþlamadý 4. WA21093 Çalýþmasý (OPERAII, Destekleyici: ROCHE): hasta alýmý henüz baþlamadý 5. TERACLES Çalýþmasý (Destekleyici: Sanofi Aventis): hasta alýmý sürüyor 6. TOPIC Çalýþmasý (Destekleyici: Sanofi Aventis): hasta alýmý tamamlandý, çalýþma sürüyor
FACT Çalýþmasý (Destekleyici: Novartis) Fingolimod Türkiye deneyimi, faz 4 çalýþma. Amaç: Türkiye'de ruhsatlandýrma sonrasý fingolimod (Gilenya®) kullanmakta olan hastalara ait uzun dönem etkililik ve güvenlilik verilerini içeren kapsamlý bir veri tabaný oluþturmak. Yaþam kalitesi, üretkenlik, yorgunluk, tedavi memnuniyeti ve depresyonun deðerlendirilmesi.
Hasta dahil etme kriterleri -18 yaþ üzeri kadýn veya erkek -Hekim kararý ile Fingolimod (Gilenya®) tedavisine baþlanmýþ olmak -Gönüllüler tarafýndan yazýlý olur formunun imzalanmýþ olmasý
Hasta dýþlama kriterleri -Yazýlý olur formu onayýnýn geriye çekilmesi -Oral MS tedavisiyle ilgili bir klinik çalýþmada yer almýþ olmak -Gebe ya da emziriyor olmak Çalýþma süresi: Ýlaç kullanýldýðý sürece Plasebo kolu var mý: Hayýr (Faz 4 çalýþmada plasebo kolu olmaz)
FINE Çalýþmasý (Destekleyici: Novartis) Yineleyici MS hastalarýnda fingolimod (Gilenya®) tedavisinin deðerlendirildiði açýk etiketli, çok merkezli pilot çalýþma (faz 4). Amaç: Daha önceden hastalýk modifiye edici MS tedavilerinden interferon beta ya da glatiramer asetat ile tedavi edilmiþ olan yineleyici MS hastalarýnda fingolimod ile tedavi baþlangýcýndan 4 ay sonraki tedavi memnuniyetindeki ve saðlýkla ilgili yaþam kalitesindeki deðiþiklikleri deðerlendirmek.
Hasta dahil etme kriterleri -2005 kriterlerinde belirtildiði þekilde yineleyici MS tanýsý almýþ -Yazýlý bilgilendirilmiþ olur alýnmýþ olmasý -18-65 yaþ arasý kadýn veya erkek -Daha önceden hastalýk modifiye edici MS tedavilerinden interferon ya da glatiramer asetat ile tedavi edilmiþ olan hastalar
Hasta dýþlama kriterleri -Daha önce hiç tedavi almamýþ MS hastalarý -Daha önce fingolimod ile yapýlan çalýþmalara katýlmýþ olan hastalar -MS dýþýnda baðýþýklýk sisteminde kronik hastalýk öyküsü bulunan veya baðýþýklýk sisteminde bilinen bir zayýflýðý olan, aktif enfeksiyonu olan, suçiçeði geçirmemiþ olan, son 1 ayda canlý aþý uygulanmýþ olan hastalar -Maküler ödem veya üveit bulgusu olan hastalar -Azatiopirin veya metotreksat benzeri immunosüpresif tedavi, kladribin, siklofosfamid, mitoksantron, natalizumab tedavisi görmüþ hastalar -Ýstirahat kalp atým hýzý dakikada 45’ten az olan, kalp hastalýðý olan, son 6 ay içerisinde miyokard enfarktüsü geçirmiþ olan, Mobitz Tip II ikinci veya üçüncü derece AV blok, sinus sendromu veya sino-atrial kalp bloðu, aritmi, ilaç ile kontrol edilemeyen hipertansiyonu bulunan hastalar -Gebe veya emziren kadýnlar Çalýþma süresi: 4 ay Plasebo kolu var mý? Hayýr (Faz 4 çalýþma)
GTR001 (SYNTHON BV) Çalýþmasý (Destekleyici: SYNTHON) Yineleyici MS hastalarýnda GTR’nin Copaxone®’a göre etkinlik ve güvenlik ve tolere edilebilirliðini karþýlaþtýran randomize, çift kör, plasebo kontrollü, paralel gruplu eþdeðerlilik çalýþmasý (Faz 3). Amaç: Copaxone® gibi glatiramer asetat içeren GTR’nin ayný etkinliðe sahip olup olmadýðýnýn deðerlendirilmesi
Çalýþmaya dahil etme kriterleri -Bilgilendirilmiþ gönüllü olur formunu imzalamýþ olma -18-55 yaþ arasý kadýn ve erkek hastalar -2010 kriterlerine göre yineleyici MS tanýsý almýþ olan -EDSS puaný 0 ile 5,5 arasýnda (yani desteksiz en az 100 metre yürüyebilir durumda) -Son bir yýlda en az 1 atak yaþamýþ Son 3 ay içindeki MR'da en az 1 aktif Gadolinyum tutan lezyon -Diðer mevcut MS ilaçlarýyla tedaviye baþlamayý veya tedaviye devam etmeyi reddetmesi; -Hamile kalabilecek kadýnlar gebelikten korunmayý kabul etmelidir.
Çalýþmadan dýþlama kriterleri -MS dýþýnda herhangi bir yaþamý tehdit edici, týbben stabil olmayan veya baþka þekilde klinik olarak önemli hastalýk bulunmasý -Laboratuar testlerinin referans aralýklarýndan klinik olarak herhangi önemli bir sapma -Aþaðýdakilerin ilaçlarýn kullanýlmýþ olmasý: herhangi bir zamanda glatiramer asetat, kladribin, rituksimab, siklofosfamid, alemtuzumab veya kemik iliði nakli; son bir yýl içinde: mitoksantron (<100 mg/m2); son 6 ayda: fingolimod, immunglobulinler, natalizumab, leflunomid veya deneysel MS tedavileri; son 3 ay içinde azatioprin, metotreksat; plazma deðiþimi; baþka herhangi bir deneysel giriþim; son 1 ay içinde interferon-β 1a veya 1b -Ýki tam ve yeterli kabul edilmiþ tedavi modalitesinin baþarýsýz olmasý (en az birer yýl) -Hamilelik veya emzirme; -Gadolinyum içeren ürünler, glatiramer asetat veya mannitole bilinen aþýrý duyarlýlýk; Ilaç kullaným yolu: Ciltaltý injeksiyon Çalýþma süresi: 9 ay plasebo kontrollu faz + sonrasýnda 15 aylýk aktif uzatma fazý Plasebo kolu var mý: Evet (%80 aktif ilaç, %20 plasebo grubu ihtimali)
WA21093 Çalýþmasý (OPERAII, Destekleyici: ROCHE) Yineleyici MS hastalarýnda interferon beta-1a (Rebif®) ile karþýlaþtýrmalý olarak ocrelizumab’ýn etkililik ve güvenliliðinin deðerlendirildiði randomize, çift kör, plasebolu çalýþma (Faz 3). Amaç: Beyaz kan hücrelerinden B lenfositlere yönelik bir ajan olan ocrelizumab ile haftada 3 gün ciltaltý interferon beta-1a’nýn karþýlaþtýrýlmasý.
Dahil edilme kriterleri: -Bilgilendirilmis olur verebilme -18-55 yaþ arasýnda olmak -2010 kriterlerine göre MS tanýsý -Son 2 yýl içerisinde en az 2 atak veya son bir yýlda bir atak -EDSS puanýnýn 0-5.5 arasýnda olmasý (yani desteksiz en az 100 metre yürüyebilir durumda) -MS ile uyumlu beyin MRI görüntülemesi -Üreme potansiyeline sahip hastalar güvenilir doðum kontrol yöntemlerini kullanmalýdýr
Dýþlama kriterleri: -Primer progresif MS tanýý -EDSS ≤2.0 olan hastalarda 10 yýl üzerindeki hastalýk süresi -MS’i taklit edebilecek diðr nörolojik bozukluklarýn bulunmasý -Hamilelik veya emzirme -Primer veya sekonder immün yetmezlik öyküsü -Monoklonal antikorlara alerjik olma -Önemli veya kontrol edilemeyen baþka bir hastalýðýn veya enfeksiyonun bulunmasý -Habis tümörler ve hematolojik kanserler -Pýhtýlaþma bozukluklarý -Son 6 hafta içerisinde canlý aþý yapýlmýþ olmak. -Aktif þiddetli depresyon ve/veya intihar düþüncesi -Doðal veya rekombinant interferon-betaya aþýrý duyarlýlýk -Yüksek doz, sýk aralýklý interferona geçmiþte suboptimal yanýt veya kötü tolerabilite nedeniyle interferon tedavisinin kesilmesi
-Geçmiþte B hücresini hedef alan tedaviler veya alemtuzumab, anti-CD4, kladribin, mitoksantron, daclizumab, BG12, teriflunomid, lakuinimod, veya kemik iliði nakli tedavilerinden birini almýþ olmak -Son 24 ay içerisinde siklofosfamid, azaitoprin, mikofenolat mofetil (MMF), siklosporin, metotreksat veya natalizumab ile tedavi edilmiþ olmak -Son 24 hafta içerisinde fingolimod (Gilenya®) -Son 12 hafta içerisinde i.v. immüno globülin tedavisi -Anormal laboratuar deðerleri
Ilaç uygulama yolu: 6 ayda bir damardan (ocrelizumab) ve haftada 3 gün ciltaltý (interferon beta-1a) uygulama Plasebo kolu var mý? Evet; ancak hastalar ya ocrelizumab + plasebo alacaklardýr ya da aktif kontrol ilacý (interferon beta-1a; Rebif®) + plasebo alacaklardýr (her iki gruba da düþme þansý %50) Çalýþma süresi: Plasebo kontrollü kýsmý 2 yýl + daha sonra aktif ilaçla uzatma çalýþmasý
EFC6058 TERACLES Çalýþmasý (Destekleyici: Sanofi Aventis) Interferon-beta ile tedavi edilen yineleyici MS hastalarýnda eklenen teriflunomidin etkililik ve güvenliliðini araþtýran çok-merkezli çift-kör paralel-gruplu plasebo kontrollü bir çalýþma Amaç: Herhangi bir interferon beta molekülü ile tedavi edilmekte iken son bir yýl içinde atak geçiren hastalarda, almakta olduðu interferon beta kesilmeksizin eklenen teriflunomidin etkinlik ve güvenliliðinin deðerlendirilmesi.
Dahil edilme kriterleri: -Yineleyici MS formlarý bulunan, IFN-β ile tedavi edilen 18- 56 yaþ arasý hastalar -En az son 6 ay öncesinden itibaren stabil IFN- dozu (onaylý marka ile) -Son 12 ayda ve IFN- tedavisinin ilk 3 ayý sonrasýnda en az 1 atak veya MR’da en az bir aktif lezyon bulunmasý -EDSS puaný en fazla 5.5 olmasý (desteksiz en az 100 metre yürüyebilir durumda) -Hasta diðer olasý tedaviler yerine, çalýþmaya katýlmayý tercih etmiþ olmasý gereklidir.
Dýþlama kriterleri -MS tanýsý için McDonald kriterlerinin karþýlanmamasý -Çalýþmaya katýlmak için bilgilendirilmiþ olur verememek -Klinik olarak anlamlý kardiyovasküler, hepatik, nörolojik, endokrin veya diðer majör sistemik hastalýk bulunmasý, önemli veya aðýr enfeksiyon -Son 3 ay içinde glatiramer asetat veya intravenöz immünoglobulin kullanýlmýþ olmasý -Daha önce veya eþzamanlý Tysabri, kladribin, mitoksantron, azatiyoprin, siklofosfamid, siklosporin, metotreksat, mikofenolat veya fingolimod kullanýmý -Son 6 ay içinde teriflunomid ile tedavi görmüþ olmak veya daha önce leflunomid kullanýmý son 6 ay içinde herhangi bir araþtýrma ilacýnýn kullanýlmýþ olmasý -Gebe veya emziren veya çalýþma sýrasýnda gebe kalmayý planlayan kadýnlar -Karaciðer hastalýðý, pankreatit veya bilinen kronik pankreas hastalýðý öyküsü -Konjenital veya edinilmiþ baðýþýklýk yetmezliði, kanser öyküsü, lenfoproliferatif hastalýk bulunan hastalar Ýlaç uygulama yolu: Teriflunomid oral yoldan uygulanýr + hastanýn önceden aldýðý interferon beta’ya ayný uygulama yolu ile devam edilecektir. Plasebo kolu var mý? Evet (üçte iki oranda aktif ilaç, üçte bir oranda plasebo ihtimali vardýr), ancak bütün hastalar önceden almakta olduðu interferon beta dozunu ayný þekilde sürdürecektir Çalýþma süresi: Plasebo kontrollü kýsmý 2 yýl + aktif uzatma fazý
|