Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
ECTRIMS kongresinden...
23 Kasım 2024 - 11:09:33 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Google
Duyurular: Güncel Ms Bilgilerine Doktorlarýmýzdan bölümünden ulaþabilirsiniz...
 
   Ana Sayfa   Yardım Oyun Ara Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: ECTRIMS kongresinden...  (Okunma Sayısı 14996 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Neurologist
Ãlgili Ãœye
**

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 142


« : 15 Nisan 2013 - 20:47:48 »

Arkadaşlar Ekim-2012 de yapılan MS'de tedavi çalışmaları ile ilgili bir kongreden bazı notları derleyip Türkçeye çevirdim, umarım faydası olur...

Ekim-2012 ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in MS) Kongresinde Paylaşılan Tedaviye Dair Bazı Çalışmaların Sonuçları:


Relapsing-Remitting MS'de oral (ağızdan) ilaç tedavisi, simdilik ilk basamak tedavide verilen interferonlara (Rebif, Avonex, Betaferon) ve glatiramer asetata (Copaxone) yanıtsız kalma ya da üst üste atak geçirme durumunlarında tercih edilmektedir.

Lourbopoulos ve arkadaşları tarafından yapılan ve ECTRIMS 2012 de sunulan bir çalışmada elde edilen sonuçlara göre IFN-betaya yanıt vermeyen ( 1 yılda en az 1 atak geçiren) hastalarda Natalizumaba (Tysabri) geçiş yapılmış ve sonraki takiplerde atak
sayısının belirgin azaldığı gözlenmiştir. EDSS skorları her iki grupta da benzer kalmıştır. Erken ilaç degişiminde daha fazla fayda görülmüştür.

Cutter ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada kas içine IFN-beta1a kullanıp daha sonrasında oral fingolimoda (Gilenya)geçenler kıyaslandığında, fingolimodun atak sayısını belirgin azalttığı gözlenmiştir.

Kappos ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada 4 yıllık takip sonunda, beyin volüm azalmasının (beyinde küçülme) ve MR'da yeni lezyon oluşumunun fingolimod grubunda daha az olduğu ortaya konmuştur.

BG-12 (Tecfidera) ile yapilan faz 3 calışması sonuçlarına göre bu ilacı kullanan MS hastalarında yıllık atak ve MR lezyon sayısının plaseboya  göre belirgin azaldığı tespit edilmiştir. Bu ilaç da ağız yoluyla günde 2 ya da 3 defa alınmaktadır. Glatiramer asetat (Copaxone) 2 yıl sonra atak sayısını yaklaşık %29 gibi azaltırken, bu oran Tecfidera'da % 50 gibidir. Yine aynı şekilde 2 yıl sonraki özürlülük düzeylerini Copaxone %7 gibi azaltırken, Tecfidera'da bu oran % 30 gibidir.

Yine oral bir ajan olan Teriflunomide (Aubagio) ile yapılan çalışmalar atak sıklığını plaseboya gore.azalttığını göstermiştir.

Kongrede bu çalışmalar ışığında MS ile ilgilenen hekimlere önerilen; eğer hastanın mevcut tedavisinden fayda görmediği düşünülüyorsa, bunun kararının zaman kaybetmeden alınması, ilaç değişimi yapılıp oral (ağızdan) ilaç tedavisine geçilecekse, bunun ne kadar kısa süre içinde yapılırsa faydasının o kadar fazla olacağı yönündedir. Bu durumda hem klinik hem de MR'daki düzelmenin daha etkili olacağı düşünülmektedir.

Yrd Doç Dr Sevda Sarıkaya
Nöroloji Uzmanı
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Arşiv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!


06 Temmuz 2024 - 22:50:02