Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
ms te uyusukluk tipleri
01 Kasm 2024 - 04:33:19 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: MS' li Hasta ve Hasta Yakýnlarý Ýle Ýletiþim Kurabilmek için Sitemize Üye olup , FORUM Bölümünü Kullanabilirsiniz...
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: [1]   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: ms te uyusukluk tipleri  (Okunma Says 19557 defa)
0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.
nisa
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 734



« : 16 Aralk 2007 - 00:07:37 »

UYUÞMA :
Uyuþma Tipleri : MS'in ortak semptomlarýndan olan uyuþma; kol, bacaklar veya bedende kuþak þeklinde geliþir. Uyuþma dört kategoride incelenir.
1-Parestezi: Kiþinin belirli bir bölgeye sürekli iðneler batýyor gibi hissetmesidir. Beraberinde ürperme ve karýncalanma da vardýr.
2-Disestezi: Sinir boyunca yanma hissi, daha önce aðrýsýz olan dokunma ve sýkmalarda aðrý, karýncalanma ve algýlamada farklýlýk olmasýdýr.
3-Hiperpati: Aðrýya karþý hassasiyetin artmasý durumudur.
4-Anestezi: Dokunma, aðrý veya sýcaklýk dahil tüm duyularýn kaybolmasýdýr. Bu duyulardan bir veya birkaçý deðiþik þiddette olursa buna da hipoestezi denir.

Uyuþukluðun ilk üç tipi (parestezi, disestezi ve hiperpati) MS hastalarýnda deðiþik zamanlarda farklý derecelerde görülür. Dördüncü tip olan anestezi ise MS hastalarýnda nadiren görülse de, hipoestezi sýktýr.

Duyusal semptomlar bir çok hastada gelip geçme eðilimindedir ve kalýcý olmamasý nedeniyle iyi gidiþ olarak deðerlendirilir. Çoðunlukla duyudaki deðiþiklikler; el, kol veya ayaðýn bir bölümünde görülebilir.

MS tanýsý konmamýþ biri için uyuþma, hastalýðýn mutlak belirticisi deðildir. Birçok rahatsýzlýk , uyuþma benzeri semptomlara neden olabilir. Þeker hastalýðý, el bileðinde sinir sýkýþmasý (Karpal tünel sendromu) diþ aðrýsý, sýrt ve boyun problemleri, vitamin eksikliði, anemi (kansýzlýk) ve hatta sýký kýyafetler söz konusu rahatsýzlýklara yol açabilir.
Uyuþukluk Ýçin Tedavi Tipleri : MS hastalarý için, uyuþmalar normalde zararsýzdýr, çoðu zaman az aðrýlý veya tamamen aðrýsýz olabilir. Bir durum için fazlasýyla aðrýlý veya disestetik olmamasý halinde ilaçla tedavi ön görülmez. Hastalarca bu semptom üzerinde fazla durulmasý uyuþukluðu artýrabileceði için hastalarýn çoðu aldýrýþ etmemeye çalýþýr.
Ýlaçlar Kullanýlmalý mý? Steroidler (kortizon gibi) alevlenmeyi azaltarak bu durumda olumlu geliþim saðlayabilir. Bu , özellikle uyuþmanýn bulunduðu bölgelerde etkinliðin seyrinin belirlenmesi açýsýndan hekimlere yardýmcý olabilir. Genellikle steroidler daha ciddi durumlarda kullanýlmak üzere saklanan ve sýk kullanýmýndan en çok sakýnýlan ilaçlardýr.

Bir çeþit B vitamini türevi olan Niacin , uyuþukluðu azaltmada yardýmcý olarak kullanýlýýr. Nöbete karþý kullanýlan ilaçlardan olan phenytoin (epdantoin) ve carbamazepine (Tegretol) aðrýlý yanmalar veya elektrik çarpmasý gibi semptomlarýn kontrolü için öngörülebilir. Sakinleþtirici ve antidepresan bir ilaç olan amitriptyline (Laroxyl) de uyuþukluðun azaltýlmasýnda etkilidir. Bu ilaçlarýn yan etkileri olmasý nedeniyle yalnýzca gece yatmadan önce alýnmalarý tavsiye edilir. Nortriptyline veya Ýmipramine gibi diðer antidepresanlar da denenebilir.

Önceden de belirtildiði gibi, uyuþukluk vakasý, MS'in zararsýz semptomu olarak kabul edilir. Aðrýlý semptomlarýn veya sinir boyunca yanmalarýn geliþtiði dizesteziler olmadýkça, ilaç tedavisi öngörülmez. MS'ten kaynaklanan uyuþmalar, en iyisi aldýrmayarak ve dikkati baþka faaliyetlere yönlendirerek tedavi edilebilir. Her MS semptomunda olduðu gibi uyuþma problemi ile karþýlaþýlmasý halinde, bir doktora danýþýlarak sorunun MS'ten kaynaklanýp kaynaklanmadýðý belirlenmeli; doktorun isteyecegi tetkikler yapýlmalý veya tedavi önerileri öðrenilmelidir
Logged
hayat dolu
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 1
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 1143



WWW
« Yantla #1 : 16 Aralk 2007 - 00:09:15 »

paylaþýmýn için teþekkürler nisacým 
Logged

ÝÞLER AYNA ÇAL ÇAL OYNA!!!!!!!!!!! ; ) UNUTMAYIN ACILAR PAYLAÞTIKÇA AZALIR.........
Under_Attack
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 6
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 2278


WWW
« Yantla #2 : 24 Aralk 2007 - 12:49:23 »

Bu 4 tipide yaþadýk iðne batmalar karýncalanmalar ws .paylaþýmýnýz için teþekkürler
Logged
kivo
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 7
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 2532



« Yantla #3 : 24 Aralk 2007 - 15:10:25 »

teþekkürler paylaþýmýn için
Logged

HATIRLAR
MISIN DOGDUGUN ZAMANLARI? SEN AGLARKEN HERKES SEVINÇLE GÜLÜSÜYORDU. ÖYLE
BIR ÖMÜR YAÞA KI, ÖLDÜGÜN ZAMAN HERKES AGLASIN, SEN MUTLULUKLA GÜLÜMSE.
Sayfa: [1]   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


23 Austos 2024 - 15:01:36