Under_Attack
|
|
« : 13 Haziran 2007 - 02:31:20 » |
|
Beyinden kaslara ve diðer organlara mesajlar gönderen ve bu mesajlarý beyne geri ileten sinir liflerinin dýþý yaðlý özel bir madde ile kaplanmýþtýr. "Miyelin" isimli bu yaðlý doku, sadece sinir liflerini korumakla kalmaz, ayný zamanda bu liflerin elektrik uyarýlarýný iletmelerine de yardýmcý olur.
Miyelin týpký elektrik kablolarýnýn etrafýndaki iletken olmayan plastik yalýtým malzemesi gibi görev yapar. Elektrik kablolarý hem dokunanlarýn zarar görmemesi, hem de elektrik kaçaðý yapýp güç kaybýna sebep olmamalarý için yalýtýlýrlar. Eðer miyelin maddesi olmasaydý ya elektrik sinyalleri çevredeki dokulara sýzarak mesajý bozacak ya da vücuda zarar verecekti. Ayrýca bu yalýtým maddesi iletkenliði büyük ölçüde artýrarak, sinyalin daha hýzlý hareket etmesini saðlar. Miyelinle kaplý olmayan sinirler uyarýlarý saniyede 1-2 metre hýzla iletirken, miyelinle kaplý sinirler uyarýlarý saniyede 100 metre hýzla iletirler.
Vücudumuzdaki miyelin kýlýflý sinir lifleri duyu organlarýmýzdan beyne, beyin ve omurilikten istemli kaslarýmýza uyarýlar gönderirler. Ýstemli hareketlerimiz o kadar hýzlý ve otomatiktir ki, beyindeki bir düþünce ile adale kasýlmasý neredeyse eþ zamanlý gibidir. Algý ve hareketlerimizin hiçbir çaba harcanmadan böylesine hýzlý olmasýnýn ardýndaki sebep, sinir iletiminin saatte 390 kilometreye varan hýzla gerçekleþmesidir.28 Bacaklardaki 1 metre uzunluðundaki siyatik sinirlerinde bu hýz saatte 467 km'dir.29
Bazý durumlarda sinyallerin zamanlamasý olaðanüstü boyutlardadýr. Konuþma esnasýnda "b" harfinin telafuzunu "p" harfinin telafuzundan ayýrt edebilmeniz için, "p" harfini çýkartacak þekilde ses tellerinizi hareket ettirmenizden saniyenin otuz binde biri kadar bir süre önce dudaklarýnýzýn açýlmasý lazýmdýr. Böylece "p" harfini, eþ zamanlý olarak dudaklarýnýzý açýp ve ses tellerinizi titretmeniz sonucunda ortaya çýkan "b" harfi ile karýþtýrmamýþ olursunuz. Yani "b" ile "p" harfleri arasýndaki ayrýmý saniyenin otuz binde biri kadarlýk süreye borçluyuz.30 Bu ayrým hayatýmýzda iletiþim açýsýndan son derece önemlidir. "Pot" ve "bot" kelimeleri arasýndaki anlam farkýný saðlayan iþte bu küçük zaman dilimidir. Beyin bu zamanlamayý kendi kendine yaptýðý için, sizin bunun üzerinde "düþünmeniz" bile gerekmez. "P" ya da "b" harflerini seslendirme sinyali düþüncelerinizde belirdiðinde, bu olaylarýn tümü de birbirini izleyerek gerçekleþir.
Miyelin kýlýfýnýn önemini anlamak için Multipl skleroz (MS: multiple sclerosis) hastalýðýný düþünebiliriz. Multipl skleroz (MS) beyinde ve omurilikte, mesajlarý taþýyan sinir telleri etrafýndaki koruyucu kýlýfýn zarar gördüðü bir hastalýktýr. Kýlýfýn hasar gördüðü yerlerde skleroz denilen sertleþmiþ dokular yer almaktadýr. Bu sertleþmiþ dokular, sinir sistemi içinde pek çok yerde oluþabilir ve sinirler boyunca mesajlarýn iletilmesini, beyin ve diðer organlar arasýndaki iletiþimi engelleyerek birtakým bozukluklarýn oluþmasýna neden olur. Bu hastalýkta miyelin kýlýf hasarlýdýr ve týpký elektrik tellerini yalýtan bir kabloda delikler oluþmasý gibi miyelin kýlýfta da boþluklar oluþur. Bu boþluklar sinir uyarýlarýnýn iletilmesinde kesintilere sebep olurlar.
Dizili domino taþlarý arasýndan bir tanesini çýkardýðýnýzda, taþlarýn birbirini iterek devirmesi bu boþluk noktasýnda kesintiye uðrar. Ayný þekilde hasarlý miyelin kýlýfý da sinir uyarýlarýnýn iletilmesini kesintiye uðratacaktýr. Bir domino taþýnýn eksilmesinin etkisi, ciddi bir sinir veya omurilik hasarýnýn etkilerine benzetilebilir. Bu hasar giderilene kadar sinir uyarýsý yayýlamaz.
Bu hastalýk miyelin kýlýfýnýn vücudumuz açýsýndan önemini gözler önüne seren önemli bir örnektir.
Ýnsanýn aklýna "nasýl"larla dolu yüzlerce sorunun gelmesi son derece doðaldýr. Burada asýl garip karþýlanmasý gereken, tüm bu gerçeklere raðmen sözü edilen kusursuz sistemlerin kör tesadüfler sonucu oluþtuðunu iddia eden evrim teorisini savunmak için boþ yere uðraþan bazý bilim adamlarýnýn durumlarýdýr. Hayatýn kökenini rastgele oluþan hayali bir "ilk hücre"ye ve imkansýz kelimesinin yetersiz kaldýðý tesadüflere baðlamaya çalýþan evrimcilerin yukarýdaki sorulara ve benzerlerine verebilecek cevaplarý yoktur.
Hiç þüphesiz böylesine mükemmel mekanizmalarýn varoluþunun tek bir açýklamasý vardýr: Hücreleri yoktan var eden, alemlerin Rabbi olan Allah'týr. Hücrelerin içindeki faaliyetleri ve aralarýndaki kompleks iletiþim sistemlerini en ince ayrýntýsýna kadar düzenleyen hepimizin Yaratýcýsý olan Rabbimiz'dir.
O Allah ki, yaratandýr, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir, 'þekil ve suret' verendir. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanlarýn tümü O'nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakimdir. (Haþr Suresi, 24)
|