hapsetme
|
|
« : 24 Austos 2009 - 22:17:33 » |
|
Sabah programýna katýlan Dr.Emin Mindan, Ms (Multipl Skleroz) hakkýnda bilgiler verdi...;
Uzmanlýðý çocuk hekimi olan Dr. Emin Mindan Önce onlarla konuþuyorum MS harflerinin manasýný paylaþýyorum. Ne kadar deðerli olduðumuzu anlatýyorum. Biz bu dünyaya isteyerek gelmedik. Milyarlarca kardeþimizin inandýðý gibi bizi, bu âlemleri yaratan sevdi ve insan olarak þereflendirdi. Basit olarak madde boyutunda kendi vücudumuzu incelersek, yüzlerce trilyon hücreye sahip olduðumuzu görürüz. Her bir hücre kendi görevini en iyi þekilde yerine getirmeye çalýþýr ve yorulduðunda yerini yeni hücreler alýr. Bu muhteþem organizmada her türlü amaç için üretim yapýlýr, depolanýr, kayýt tutulur ve bu kayýtlar sonsuza kadar nesilden nesile aktarýlýr.
Yaklaþýk 4 milyon yýldan beri varlýðýný sürdüren atalarýmýz ömürlerinin % 99.98 nde av eti, sebze ve az þekerli meyve ile beslenmiþlerdir. Bizim genlerimiz bu tip beslenmeye uygun olduðu halde özellikle son yüzyýlda vücudumuz zararlý gýdalarla mücadele etmekten yorgun düþmüþtür. Teþhis ve tedavideki teknolojik geliþmelere raðmen insan ömründe pek uzama olmadýðý halde kalitesi de azalmaktadýr.
Çocuklar yemekten çok antibiyotiklerle beslenirken, dedeler ve ninelerin hayatý kolesterol ve tansiyon ilaçlarýný yazdýrmakla geçmektedir. Son yýllarda çocukluk çaðýnda otizm, hiperaktivite ve dikkat daðýnýklýðý çok artmýþtýr. Eskiden okuldaki haþarý çocuðu herkes tanýrken þimdi birkaç uslu çocuk parmakla gösterilir hale geldi. Büyüklerde de durum pek farklý deðil, diyabet, kalp ve çeþitli kanserlerden kurtulanlarda Alzheimer ve Parkinson gibi illetlerle boðuþmak zorunda kalýyorlar.
Eskiden nineler masal anlatýrlardý þimdi ise masal dinler hale geldiler. Bebeklerin bütün yaptýklarýný büyükler de yapmaya baþladýlar. Oysa Kafkasyada yaþayan kuzenlerimize baktýðýmýzda bu tür yýkýcý hastalýklarýn oralara uðramadýðýný görürüz.
Saðlýk bir bütündür, sadece ilaç kullanarak saðlýklý olamayýz. Ýlaçlarýn birçoðu bir yerleri tedavi ederken baþka taraflara zarar verir. Elbette yüksek tansiyonu düþürmek için ilaç kullanmak gerekir. Bunu yaparken tansiyonu yükselten sebepleri ortadan kaldýrmadan saðlýðýmýza kavuþamayýz.
Yüksek tansiyona karþý yaptýðýmýz diyetle yalnýz kalp- damar hastalýklarýna deðil ayný zamanda katarakt, reflü, diyabet, MS, Alzheimer, Parkinson ve çeþitli kanserlere de karþý korunmuþ oluruz.
Siz, MSlilere daha saðlýklý olabilmeleri için baþka neler tavsiye edersiniz?
Aslýnda saðlýklý yaþam ile ilgili tavsiyelerim herkes için geçerlidir. Çocukluktan itibaren çok ileri yaþlara kadar saðlýklý olmamýza yardým edebilir. Sadece damaklarýmýzdaki hücreleri kýsa süre tatlandýrarak mutlu olabiliyorsak, saðlýklý olmamýz imkansýz hale gelir.
Sizler MS gibi yýkýcý hastalýða yakalandýnýz. Aþaðýdaki tavsiyeler hastalýðýnýzý hafifletecek, daha saðlýklý olacaksýnýz ve hatta tamamen iyileþeceksiniz. MS için kazandýðýnýz yaþam tarzý sizi çok daha tehlikeli hastalýklara karþý koruyacaktýr.
SAÐLIKLI YAÞAM
Gece uyumadan önce, kýrmýzý ýþýðý olan, uzaktan kumanda ile çalýþan, aletlerinizi kapatýn, Cep telefonunuzu da kapatýn. Dýþarýda hava kirli deðilse, odanýzýn havasýný tazeleyin, pencerelerinizi açýn. Dik oturun, burnunuzdan derin nefes alýp 10 saniye tutun ve býrakýn. Bunu 8 kere yapýn Pencerenizi kapatmayý unutmayýn. Elektrikli ýsýtýcýsý olan battaniye kullanmayýn
Uyandýnýz, Pencerenizi açýp, odanýzýn havasýný deðiþtirebilirsiniz Dik oturun Yatmadan önce yaptýðýnýz gibi 8 kere nefes alýn Kendinize 3 dakika masaj yapýn Gerinme egzersizi yapýn. Bunun için kedileri taklit edebilirsiniz. Ayrýca ayaða kalkýn, yüksekte bir yere ulaþmak ister gibi ellerinizi uzatýn, parmaklarýnýzýn üstüne basýn Avuç içleriniz birbirine baksýn, sonra tersini yapýn.
Birçok duþ jelinde ve þampuanlarda alüminyum bileþikleri vardýr, satýn almadan önce iyice okuyun. Çok sýcak suyla banyo yapmayýn Saçlarýnýz ýslakken dýþarý çýkmayýn Yine alüminyum içermeyen deodorantlar kullanýn Mutlaka alüminyum tencere kullanmýyorsunuz, varsa çöpe atýn Alüminyum folyo kullanmayýn, kullananlarý da uyarýn Diþinizi içme suyu ile fýrçalayýn, musluk sularýnda yüksek oranda klor ve diðer aðýr metaller olabilir. Ýçme sularýnýzýn analizini iyice inceleyin. Mümkünse arýtýlmýþ ve mineral ilave edilmiþ su için ve kloru temizleyen duþ baþlýðý kullanýn. Yemeklerde ve çay yaparken musluk suyu kullanýyorsanýz; Suyu birkaç saat dinlendirin, kaynatýn daha sonra kullanýn. Kahvaltý yapmadan güne baþlamayýn. Kahvaltýnýzda her gün yumurta olsun, köy yumurtasýný veya organik yumurtayý tercih edin ve rafadan yiyin. *Organik yeþil sebzeler alýn. Büyük saksýlara kimyasal madde içermeyen toprak koyun, doðal gübre de ilave edebilirsiniz, her saksýya ayrý ayrý maþ fasulyesi, mercimek, buðday, arpa ve yulaf ekin. Bütün bu sebzeler, antioksidan, karetenoid, vitamin, mineral, eser element,aminoasit, nükleik asit bakýmýndan çok zengindirler. Bu filizleri salatalarýnýza ilave edin. Organik domates sofranýzdan eksik olmasýn Peynir yiyebilirsiniz, keçi peyniri daha faydalýdýr, tuzlu olduðu için suda tutun Kaþar peyniri ve dil peyniri de olabilir. Labne ve krem peynirlerden uzak durun.
*** Kesinlikle ekmek yemeyin ***. Beyazlatmak için kullanýlan benzoil peroksit, alüminyum ve potasyum bromat gibi maddelerin, immun sistemi zayýflatýcý etkileri yanýnda, ortaya çýkan ekmeðin; **þeker** gibi tesir ederek, insülin direncinin geliþmesinde rolü vardýr.
Organik kuruyemiþ yiyebilirsiniz ( cevizin ayrý bir yeri olsun ) Sýkýlmýþ portakal suyunu posasý ile içebilirsiniz ( yumurtanýn demirinin emilmesine yardým eder ) Kahvaltýda Çay içmeyin Hafta sonlarý sucuk yiyebilirsiniz, hatta az tereyaðý veya riviera zeytinyaðý kullanarak, sucuklu yumurta yapabilirsiniz
Tuzu alýnmýþ yeþil zeytini tercih edin.
Kýsaca, sabahlarý büyük bir kayýk tabak içerisine K vitamini karetenoid, mineral ve vitaminlerden zengin bir kokteyl yapýn. Semizotu, maydanoz, brokoli, lahana, karnabahar, Brüksel Lahanasý, dereotu, roka, marul, kývýrcýk, biraz havuç, domates, kýrmýzý biber, yeþil biber, rendelenmiþ peynir, limon suyu, zeytin, sýzma zeytinyaðý (az), tuz yerine bir çay kaþýðý silme askorbik asit( Kuru kahveci Mehmet Efendi’nin yakýnýndaki kimyasal madde satýcýlarýndan alýnabilir- Huzur Kimya 0212 526 1946) Hafta sonlarý, taze ve kuru soðan, hatta ezilmiþ sarýmsak ilave edilebilir.
Dikkat! Sarýmsak kokusunu yok etmek için, çiklet çiðnemeyin, çikletteki aspartam içerdiði metil alkol ile sinir sistemine zarar verir. Ayrýca yine içindeki fenil alanin beyin için gerekli olan aminoasitlerin dengesini bozarak, zararlý olur.
Arada, yani kahvaltýdan sonra þekersiz çay içebilirsiniz( yeþil çay daha faydalýdýr ), kahvaltýdan 2 saat sonra olduðu için, gýdalardaki vitamin ve minerallerin emilimine engel olmadan, antioksidan özelliðinden faydalanmýþ olursunuz.
Ara öðün: organik kuruyemiþ veya organik yeþiller!
Yemekten hemen önce, 8 kere nefes (Mümkünse dik durarak) Biraz masaj ve gerinme ( oturduðunuz yerde ) Öðlen yemeðini dýþarýda yemek zorundaysanýz, doðrusu biraz zorlanýrsýnýz. Ýþ yerinizde çýkan sebze yemeklerini bile tavsiye edemem. Kullanýlan yaðlar omega-6 seviyesini çok yükselterek ( sayýsýz) otoimmun hastalýklara ve dejeneratif hastalýklara yol açar Etler de genellikle kýyma þeklindedir, saðlýklý olmama ihtimali fazladýr. Köftelere ilave edilen ekmeklerin nasýl olduðunu yukarýda belirtmiþtim Salata temizse yiyebilirsiniz. Meyve az þekerli ise olabilir. En doðrusu salata, sebze yemekleri ve ýzgara olabilir. Izgara et imkaný yoksa haþlanmýþ yumurta ve peynir olabilir. Ýkindi , KEFÝR için, ev yapýmý olursa, daha iyi olur! Sizde yoksa mayasýný komþulardan alabilirsiniz!
8 kere , dik durarak nefes alýn
Gazoz, kolalý içecekler, diyet içecekler, katkýlý meyve sularý, meyveli sodalar, son günlerde moda olan nar sularý bile zararlý. Hemen hepsi þekerli veya tatlandýrýcýlý, içerdikleri fosforik asit veya sodyum benzoat gibi maddelerle böbrekleri zorlayan özellikleri var. Baðýrsaklarda probiyotiklerin azalmasýna ve kalsiyumun idrarla atýlmasýna sebep olmalarý da cabasý.
Günde 6 ,8 bardak su içmeye çalýþýn. Sýcak havalarda ihtiyaç artabilir. Ýdrar renginizle kontrol edebilirsiniz. Ýdrar rengi, sabah dýþýnda koyu ise, susuz kaldýnýz demektir. Hemen su için.
Sigara içilen ortamlardaki kurþun ve kadmiyum, Yol kenarlarýnda yetiþen sebzelerdeki kurþun Özellikle siyah saç boyalarý ve Hint sürmelerindeki kurþun Musluk sularýnda birikebilen kadmiyum, Alüminyum tencere ve folyolardaki ve deodorantlardaki alüminyum Aþýlardaki cýva ve diðer aðýr metallerden uzak durmaya çalýþýn
Akþam yemeðinden önce yine 8 kere nefesi unutmayýn
Bu hastalýkta stres ve enfeksiyonlar en önemli tetikleyici faktörler Herkesin kullandýðý stresten uzak durun sözü bile insaný strese sokar. Belki bu dünyada en kýymetli varlýk olduðumuzu düþünürsek, kendimizi ve etrafýmýzdaki her þeyi seversek, mýrýldanan bir kediyi beslersek, kuþlara bakýp ne harika bir varlýk olduklarýný düþünürsek, bir güle baktýðýmýzda onun bize sevgi ile gülümsediðini görebilirsek, bizi seven hastalarýmýzý, annemizi, babamýzý, kardeþlerimizi, hatta öte âleme giden sevdiklerimizi düþünürsek, biraz hayatýn manasýný anlamaya baþlarýz.
Her zaman artýlarýmýzý düþünmeliyiz. Eksiler, negatiftir, bir mesajla silin atýn. Size telefonda gelen mesaja benzetin negatifleri, 3 kere tuþa basýn, silinsin mi? yazýnca, evet’e basýn. Gitsin hayatýnýzdan..
Saðlýklý Beslemeyi trafik ýþýklarý ile sýnýflandýrýyorum.
Yeþil Iþýk: Anne- babanýn sözü gibidir. Sizin iyiliðinizi düþünen bir dosttur ama kýymeti bilinmez.
Sarý ýþýk: Ara sýra okuldan kaçýp, derse girmeyip, arkadaþlarla! kefe’de çay içmek gibidir.
Kýrmýzý Iþýk: Ýstesek de kurtulamadýðýmýz kötü alýþkanlýklar gibidir. Sigara, içki ve kumar gibi, kötü alýþkanlýklarý býrakmak isteriz ama bizi teþvik edenler hep yanýmýzdadýr. Bir türlü býrakamayýz. Hep pazartesilerde baþlayacaðýmýzý düþünürüz.
Yeþilin tek dostumuz olduðunu bilip, onu sevmeye çalýþmalýyýz, zor da olsa
YEÞÝL IÞIK
Bu gruptaki gýdalar doyuncaya kadar yenebilir. Mümkünse organik olanlar tercih edilmeli. Özellikle hamile ve emziren anneler ile küçük çocuklarýn organik gýdalarla beslenmesi uygundur. Bu þekilde özellikle son yüzyýlda artan gýda ve çevre kirliliðine karþý kýsmen korunmuþ oluruz. Suni gübre, hormon ve böcek ilaçlarý kullanmadan yetiþtirilen organik gýdalarýn çoðunu küçük bir bahçesi olan herkes elde edebilir. Hatta balkonda büyük saksýlarda bile yetiþtirmek mümkündür.
SEBZELER: Her türlüsü yenilebilir ( Patates hariç, patlýcan ve havuç az). Sebzelerin en az yarýsý çið olarak tüketilmelidir. Koyu yeþil yapraklý sebzeler, K vitamini, kalsiyum ve magnezyum açýsýndan zengindir. Kemik erimesine karþý en önemli koruyucudur. Semizotu: Omega-3 kaynaðýdýr. Brokoli, lahana, karnabahar ve Brüksel Lahanasý: Bu sebzeler de önemli vitamin, mineral ve karetenoid kaynaðýdýr. Çeþitli kanserlere karþý koruyucudur. Sarýmsak: En önemli antioksidanlardandýr. 2- 3 diþ ezilerek tüketilmeli. Hafta sonlarý salatalarda, hafta içi yemeklerde kullanýlabilir. Soðan: sarýmsak gibi faydalý, daha çok salatalarda kullanýlmalý.
Filizler: Yulaf, arpa, buðday, mercimek ve maþ fasulyelerinden, küçük bahçelerde veya büyük saksýlarda doðal gübrelerle organik filizler elde edilebilir. Zengin vitamin, mineral, karetenoid ve antioksidan kaynaðýdýr. Patates, yüksek þeker özelliði nedeniyle sebzeden çok tahýl grubu özellikleri taþýr. Bu yüzden kýrmýzý grupta yer alýr. Havuç ve patlýcan da þeker özelliði yüksek olan gýdalardýr. Havuç çið olarak daha faydalýdýr. Bu özelliði ile yeþil ve sarý ýþýk arasýnda yer alýr. Patlýcan da þekerli meyveler gibi sarý ýþýkta yer alýr ve daha seyrek tüketilmelidir.
MEYVELER: Vitamin, mineral, lif ve flavonoidlerden zengindir. Antioksidan kaynaðýdýr. Ayný zamanda þeker ( fruktoz ) içerir. Çilek, böðürtlen, yabanmersini, elma, armut, ayva, kivi, dut, kýzýlcýk, viþne, þeftali, portakal, mandalina, nar gibi az þekerli meyveler tercih edilmeli. Meyve yemekten önce yenmeli ve kabuðu ile yenebilenler iyice yýkandýktan sonra kabuðu ile tüketilmeli. Çocuklara meyve suyu yerine meyve püresi verilmelidir.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERÝ: Süt ürünleri arasýnda en faydalýsý KEFÝRdir. Kefirde çok sayýda faydalý bakteriler ve mantarlar bulunur. Bu faydalý mikroorganizmalar ( probiyotikler ) sindirimi kolaylaþtýrýr, toksinleri temizler, baðýþýklýk sistemini güçlendirir, alerjiyi önler, kronik hastalýklarý engel olur, yaþlanmayý geciktirir, depresyon, unutkanlýk, otizm belirtilerini hafifletir, kanserlere karþý koruyucudur, ishal, kabýzlýk, böbrek taþlarýna faydalýdýr. Ayrýca interferon , K vitamini ve B grubu vitaminlerinin üretimini arttýrýr. Ýnterferon kendi vücudumuz tarafýndan üretildiði zaman, dýþarýdan alýnan ilaç gibi yan etki yapmaz. Bu yüzden kefir MS için en faydalý gýdadýr. Kefirden saðlanan çift zincirli amino asitler kaslarý güçlendirerek MSe yardýmcý olurlar. Kefir dýþýnda, kefirle mayalanmýþ yoðurt, ev yoðurdu ve peynir sayýlabilir. Kefir veya ev yoðurdu, günlük süt ile yapýlmalýdýr.
ET, YUMURTA ,BALIK , TAVUK VE CÝÐER : Kaliteli protein, vitamin , esansiyel yað asitleri ve beyin, kalp gibi hayati organlar için deðerli besleyicilerin( Koenzim Q 10, Karnitin, lesitin, kolin vs..) kaynaðýdýr. Günlük ihtiyacýmýz kadar almak uygundur. Genel kanaatin aksine, optimal miktarda alýnan bu kaynaklarýn olumsuz bir etkisi yoktur. Yani , kebap, döner yiyebilirsiniz fakat ekmek yerine salata yemek þartýyla.
Kimyasal kirlenme söz konusu olduðu için, küçük balýklar tercih edilmeli. Çiftliklerde yetiþen alabalýklar iyi kaynak olabilir. Cýva zehirlenmesine engel olmak için hamilelerin ve MS lilerin BALIK YEMEMESÝ DAHA UYGUNDUR. Hamileler omega-3 takviyesi ile bebeklerinin beyin ve göz gibi hayati organlarýnýn iyi geliþmesine yardým edebilirler.
KURUYEMÝÞ VE KURU MEYVELER: Vitamin, mineral, esansiyel yað asitleri, lif ve antioksidan bakýmýndan zengindirler. Her gün bir avuç yenebilir. Tuzlu olanlar yýkanýp kurutularak yenirse daha iyi olur. * ceviz MS liler ve herkes için önemlidir*
ÇAY: Siyah ve yeþil çay þekersiz içildiði zaman faydalýdýr. Antioksidan özellikleri vardýr. Yemeklerle birlikte içildiðinde vitamin ve minerallerin emilimini azaltýr.
BÝTKÝSEL ÇAYLAR: Hepsi çok faydalýdýr. Þekersiz içmek gerekir.
TURÞU : Tuz yerine askorbik asit kullanýlarak yapýlan turþu çok faydalýdýr.
ÞALGAM SUYU: Faydalýdýr. Hipertansiyonlularýn dikkat etmesi gerekir. Þalgam da askorbik asitle yapýlýrsa hipertansiyonlular da rahatça faydalanýr.
ZEYTÝN: Yeþil zeytin tercih edilmeli , siyah zeytinin tuzu iyice çýkarýlmalý.
BAHARATLAR: Ýçerdikleri vitamin, mineral ve antioksidanlarla faydalýdýr. Zencefil, zerdeçal ve köri özellikle tercih edilmelidir.
KETEN TOHUMU: Omega-3 , saðlýklý lif ve bitkisel sterollerden zengindir. Tavada hafifce ýsýtýp, kahve deðirmeninde öðütüp 1-2 çorba kaþýðý salata veya yoðutla yenebilir. Önceden öðütülüp kutularda saklanmasý doðru deðildir.
***Keten tohumu, sizin için çok önemlidir. 2 çorba kaþýðý mutlaka alýn. Zeytinyaðý ve çok az tereyaðý tüketebilirsiniz. Organik yeþiller, soðan ve sarýmsak, bitkisel çaylar her gün almanýz gereken gýdalardýr. Ve illa da KEFÝR..****
SARI IÞIK
Bu gruptaki gýdalarý daha az yemek gerekir. Özellikle kilo almaya meyilli olanlar ve ailesinde hipoglisemi, diyabet hikayesi olanlar daha da dikkat etmelidir. Sporcular bu gruptaki gýdalarý alabilirler.
Tam buðday ve tam çavdar ekmeði, entegral makarna Bulgur, buðday, kahverengi pirinç, mýsýr Kuru fasulye, maþ fasulyesi, mercimek, nohut, bezelye Muz, üzüm, kaysý Taze sýkýlmýþ meyve suyu Fýndýk yaðý, kuyruk yaðý Bitter çikolata ( haftada bir kere) Boza Meyan kökü Köy ve mandýra sütü veya günlük pastörize süt
* Bu gruptaki gýdalarý ömür boyu yemezsek hiç bir kaybýmýz olmaz. Tam buðday unu dahi olsa kan þekerini çok yükseltir ve alerji yapabilir. Bakliyatlar faydalýdýr fakat glisemi endeksi biraz yüksektir. Yani þeker özellikleri de vardýr. Bazýlarýnýn ( soya fasulyesi ) genleriyle oynanmýþtýr. Mecbur kalmadýkça yemeyin, Mandýra þütü de olsa içmeyin Meyan kökü zararlý olabilir
KIRMIZI IÞIK
Bu grupta yer alan gýdalar caziptir. Hemen her türlüsünün reklamý yapýlýr. Bu reklamlara insanlarý korumasý gereken saðlýk profesyonelleri de bilerek veya bilmeyerek alet olurlar. Bu gýdalar son elli yýlda hýzla artan yýkýcý ( dejeneratif ) hastalýklarýn hemen hepsinden sorumludurlar. 200 yýl önce þekerin hayatýmýza girmesi ve buðdayýn kepeðinden ayrýlarak beyaz un þeklinde iþlem görmesi; insülin direncinin geliþmesine ve buna baðlý olarak þiþmanlýk, diyabet, kalp- damar hastalýklarý, kemik erimesi, reflü, ülser ve bir çok sindirim sistemi hastalýklarý, depresyon, panik atak, otizm, hiperaktivite, unutkanlýk, Multiple Skleroz MS, Alzheimer, Parkinson baþta olmak üzere çeþitli MSS hastalýklarý, kanserler, kemik erimesi gibi hastalýklarýn artmasýna sebep olmuþtur.
Þeker Her türlü þekerli gýdalar, þerbetler Tatlýlar Meyve sularý Kolalý içecekler, gazozlar Cips, panço gibi yaðlý ve katkýlý gýdalar Homojenize sütler ve bunlardan yapýlan yoðurtlar UHT sütler Þekerli yoðurtlar Sosis, salam Hazýr kekler, bisküviler Beyaz ekmek ve beyaz undan yapýlan gýdalar Beyaz pirinç Sütlü çikolata ve gofretler Tatlandýrýcýlar Diyet ürünleri Þekerli- tatlandýrýcýlý cikletler Patates kýzartmasý Hamburger Tuz
|