Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Dr.Emin Mindan MS Beslenme Önerileri
29 Kasm 2024 - 12:37:33 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: Oyun Bölümümüze ilave edilen yeni oyunlarý oynayýp skorlarýnýzý kaydederek birbirlerinizle tatlý bir rekabet içine girebilirsiniz
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: [1]   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: Dr.Emin Mindan MS Beslenme Önerileri  (Okunma Says 46902 defa)
0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.
hapsetme
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 1214



« : 24 Austos 2009 - 22:17:33 »

Sabah programýna katýlan Dr.Emin Mindan, Ms (Multipl Skleroz) hakkýnda bilgiler verdi...;

Uzmanlýðý çocuk hekimi olan Dr. Emin Mindan Önce onlarla konuþuyorum MS harflerinin manasýný paylaþýyorum. Ne kadar deðerli olduðumuzu anlatýyorum. Biz bu dünyaya isteyerek gelmedik. Milyarlarca kardeþimizin inandýðý gibi bizi, bu âlemleri yaratan sevdi ve insan olarak þereflendirdi. Basit olarak madde boyutunda kendi vücudumuzu incelersek, yüzlerce trilyon hücreye sahip olduðumuzu görürüz. Her bir hücre kendi görevini en iyi þekilde yerine getirmeye çalýþýr ve yorulduðunda yerini yeni hücreler alýr. Bu muhteþem organizmada her türlü amaç için üretim yapýlýr, depolanýr, kayýt tutulur ve bu kayýtlar sonsuza kadar nesilden nesile aktarýlýr.

Yaklaþýk 4 milyon yýldan beri varlýðýný sürdüren atalarýmýz ömürlerinin % 99.98 nde av eti, sebze ve az þekerli meyve ile beslenmiþlerdir. Bizim genlerimiz bu tip beslenmeye uygun olduðu halde özellikle son yüzyýlda vücudumuz zararlý gýdalarla mücadele etmekten yorgun düþmüþtür. Teþhis ve tedavideki teknolojik geliþmelere raðmen insan ömründe pek uzama olmadýðý halde kalitesi de azalmaktadýr.

Çocuklar yemekten çok antibiyotiklerle beslenirken, dedeler ve ninelerin hayatý kolesterol ve tansiyon ilaçlarýný yazdýrmakla geçmektedir. Son yýllarda çocukluk çaðýnda otizm, hiperaktivite ve dikkat daðýnýklýðý çok artmýþtýr. Eskiden okuldaki haþarý çocuðu herkes tanýrken þimdi birkaç uslu çocuk parmakla gösterilir hale geldi. Büyüklerde de durum pek farklý deðil, diyabet, kalp ve çeþitli kanserlerden kurtulanlarda Alzheimer ve Parkinson gibi illetlerle boðuþmak zorunda kalýyorlar.

Eskiden nineler masal anlatýrlardý þimdi ise masal dinler hale geldiler. Bebeklerin bütün yaptýklarýný büyükler de yapmaya baþladýlar. Oysa Kafkasyada yaþayan kuzenlerimize baktýðýmýzda bu tür yýkýcý hastalýklarýn oralara uðramadýðýný görürüz.

Saðlýk bir bütündür, sadece ilaç kullanarak saðlýklý olamayýz. Ýlaçlarýn birçoðu bir yerleri tedavi ederken baþka taraflara zarar verir. Elbette yüksek tansiyonu düþürmek için ilaç kullanmak gerekir. Bunu yaparken tansiyonu yükselten sebepleri ortadan kaldýrmadan saðlýðýmýza kavuþamayýz.

Yüksek tansiyona karþý yaptýðýmýz diyetle yalnýz kalp- damar hastalýklarýna deðil ayný zamanda katarakt, reflü, diyabet, MS, Alzheimer, Parkinson ve çeþitli kanserlere de karþý korunmuþ oluruz.

Siz, MSlilere daha saðlýklý olabilmeleri için baþka neler tavsiye edersiniz?

Aslýnda saðlýklý yaþam ile ilgili tavsiyelerim herkes için geçerlidir. Çocukluktan itibaren çok ileri yaþlara kadar saðlýklý olmamýza yardým edebilir. Sadece damaklarýmýzdaki hücreleri kýsa süre tatlandýrarak mutlu olabiliyorsak, saðlýklý olmamýz imkansýz hale gelir.

Sizler MS gibi yýkýcý hastalýða yakalandýnýz. Aþaðýdaki tavsiyeler hastalýðýnýzý hafifletecek, daha saðlýklý olacaksýnýz ve hatta tamamen iyileþeceksiniz. MS için kazandýðýnýz yaþam tarzý sizi çok daha tehlikeli hastalýklara karþý koruyacaktýr.

SAÐLIKLI YAÞAM

Gece uyumadan önce, kýrmýzý ýþýðý olan, uzaktan kumanda ile çalýþan, aletlerinizi kapatýn,
Cep telefonunuzu da kapatýn.
Dýþarýda hava kirli deðilse, odanýzýn havasýný tazeleyin, pencerelerinizi açýn.
Dik oturun, burnunuzdan derin nefes alýp 10 saniye tutun ve býrakýn. Bunu 8 kere yapýn
Pencerenizi kapatmayý unutmayýn.
Elektrikli ýsýtýcýsý olan battaniye kullanmayýn

Uyandýnýz,
Pencerenizi açýp, odanýzýn havasýný deðiþtirebilirsiniz
Dik oturun
Yatmadan önce yaptýðýnýz gibi 8 kere nefes alýn
Kendinize 3 dakika masaj yapýn
Gerinme egzersizi yapýn. Bunun için kedileri taklit edebilirsiniz. Ayrýca ayaða kalkýn, yüksekte bir yere ulaþmak ister gibi ellerinizi uzatýn, parmaklarýnýzýn üstüne basýn
Avuç içleriniz birbirine baksýn, sonra tersini yapýn.

Birçok duþ jelinde ve þampuanlarda alüminyum bileþikleri vardýr, satýn almadan önce iyice okuyun.
Çok sýcak suyla banyo yapmayýn
Saçlarýnýz ýslakken dýþarý çýkmayýn
Yine alüminyum içermeyen deodorantlar kullanýn
Mutlaka alüminyum tencere kullanmýyorsunuz, varsa çöpe atýn
Alüminyum folyo kullanmayýn, kullananlarý da uyarýn
Diþinizi içme suyu ile fýrçalayýn, musluk sularýnda yüksek oranda klor ve diðer aðýr metaller olabilir.
Ýçme sularýnýzýn analizini iyice inceleyin.
Mümkünse arýtýlmýþ ve mineral ilave edilmiþ su için ve kloru temizleyen duþ baþlýðý kullanýn.
Yemeklerde ve çay yaparken musluk suyu kullanýyorsanýz; Suyu birkaç saat dinlendirin, kaynatýn daha sonra kullanýn.
Kahvaltý yapmadan güne baþlamayýn.
Kahvaltýnýzda her gün yumurta olsun, köy yumurtasýný veya organik yumurtayý tercih edin ve rafadan yiyin. *Organik yeþil sebzeler alýn. 
Büyük saksýlara kimyasal madde içermeyen toprak koyun, doðal gübre de ilave edebilirsiniz, her saksýya ayrý ayrý maþ fasulyesi, mercimek, buðday, arpa ve yulaf ekin. Bütün bu sebzeler, antioksidan, karetenoid, vitamin, mineral, eser element,aminoasit, nükleik asit bakýmýndan çok zengindirler.
Bu filizleri salatalarýnýza ilave edin.
Organik domates sofranýzdan eksik olmasýn
Peynir yiyebilirsiniz, keçi peyniri daha faydalýdýr, tuzlu olduðu için suda tutun Kaþar peyniri ve dil peyniri de olabilir.
Labne ve krem peynirlerden uzak durun.

*** Kesinlikle ekmek yemeyin ***. Beyazlatmak için kullanýlan benzoil peroksit, alüminyum ve potasyum bromat gibi maddelerin, immun sistemi zayýflatýcý etkileri yanýnda, ortaya çýkan ekmeðin; **þeker** gibi tesir ederek, insülin direncinin geliþmesinde rolü vardýr.

Organik kuruyemiþ yiyebilirsiniz ( cevizin ayrý bir yeri olsun )
Sýkýlmýþ portakal suyunu posasý ile içebilirsiniz ( yumurtanýn demirinin emilmesine yardým eder )
Kahvaltýda Çay içmeyin
Hafta sonlarý sucuk yiyebilirsiniz, hatta az tereyaðý veya riviera zeytinyaðý kullanarak, sucuklu yumurta yapabilirsiniz

Tuzu alýnmýþ yeþil zeytini tercih edin.

Kýsaca, sabahlarý büyük bir kayýk tabak içerisine K vitamini karetenoid, mineral ve vitaminlerden zengin bir kokteyl yapýn. Semizotu, maydanoz, brokoli, lahana, karnabahar, Brüksel Lahanasý, dereotu, roka, marul, kývýrcýk, biraz havuç, domates, kýrmýzý biber, yeþil biber, rendelenmiþ peynir, limon suyu, zeytin, sýzma zeytinyaðý (az), tuz yerine bir çay kaþýðý silme askorbik asit( Kuru kahveci Mehmet Efendi’nin yakýnýndaki kimyasal madde satýcýlarýndan alýnabilir- Huzur Kimya 0212 526 1946)
Hafta sonlarý, taze ve kuru soðan, hatta ezilmiþ sarýmsak ilave edilebilir.

Dikkat! Sarýmsak kokusunu yok etmek için, çiklet çiðnemeyin, çikletteki aspartam içerdiði metil alkol ile sinir sistemine zarar verir. Ayrýca yine içindeki fenil alanin beyin için gerekli olan aminoasitlerin dengesini bozarak, zararlý olur.

Arada, yani kahvaltýdan sonra þekersiz çay içebilirsiniz( yeþil çay daha faydalýdýr ), kahvaltýdan 2 saat sonra olduðu için, gýdalardaki vitamin ve minerallerin emilimine engel olmadan, antioksidan özelliðinden faydalanmýþ olursunuz.

Ara öðün: organik kuruyemiþ veya organik yeþiller!

Yemekten hemen önce, 8 kere nefes (Mümkünse dik durarak)
Biraz masaj ve gerinme ( oturduðunuz yerde )
Öðlen yemeðini dýþarýda yemek zorundaysanýz, doðrusu biraz zorlanýrsýnýz.
Ýþ yerinizde çýkan sebze yemeklerini bile tavsiye edemem. Kullanýlan yaðlar omega-6 seviyesini çok yükselterek ( sayýsýz) otoimmun hastalýklara ve dejeneratif hastalýklara yol açar
Etler de genellikle kýyma þeklindedir, saðlýklý olmama ihtimali fazladýr.
Köftelere ilave edilen ekmeklerin nasýl olduðunu yukarýda belirtmiþtim
Salata temizse yiyebilirsiniz.
Meyve az þekerli ise olabilir.
En doðrusu salata, sebze yemekleri ve ýzgara olabilir. Izgara et imkaný yoksa haþlanmýþ yumurta ve peynir olabilir.
Ýkindi , KEFÝR için, ev yapýmý olursa, daha iyi olur! Sizde yoksa mayasýný komþulardan alabilirsiniz!

8 kere , dik durarak nefes alýn

Gazoz, kolalý içecekler, diyet içecekler, katkýlý meyve sularý, meyveli sodalar, son günlerde moda olan nar sularý bile zararlý. Hemen hepsi þekerli veya tatlandýrýcýlý, içerdikleri fosforik asit veya sodyum benzoat gibi maddelerle böbrekleri zorlayan özellikleri var. Baðýrsaklarda probiyotiklerin azalmasýna ve kalsiyumun idrarla atýlmasýna sebep olmalarý da cabasý.

Günde 6 ,8 bardak su içmeye çalýþýn. Sýcak havalarda ihtiyaç artabilir. Ýdrar renginizle kontrol edebilirsiniz. Ýdrar rengi, sabah dýþýnda koyu ise, susuz kaldýnýz demektir. Hemen su için.

Sigara içilen ortamlardaki kurþun ve kadmiyum,
Yol kenarlarýnda yetiþen sebzelerdeki kurþun
Özellikle siyah saç boyalarý ve Hint sürmelerindeki kurþun
Musluk sularýnda birikebilen kadmiyum,
Alüminyum tencere ve folyolardaki ve deodorantlardaki alüminyum
Aþýlardaki cýva ve diðer aðýr metallerden uzak durmaya çalýþýn

Akþam yemeðinden önce yine 8 kere nefesi unutmayýn

Bu hastalýkta stres ve enfeksiyonlar en önemli tetikleyici faktörler
Herkesin kullandýðý stresten uzak durun sözü bile insaný strese sokar.
Belki bu dünyada en kýymetli varlýk olduðumuzu düþünürsek, kendimizi ve etrafýmýzdaki her þeyi seversek, mýrýldanan bir kediyi beslersek, kuþlara bakýp ne harika bir varlýk olduklarýný düþünürsek, bir güle baktýðýmýzda onun bize sevgi ile gülümsediðini görebilirsek, bizi seven hastalarýmýzý, annemizi, babamýzý, kardeþlerimizi, hatta öte âleme giden sevdiklerimizi düþünürsek, biraz hayatýn manasýný anlamaya baþlarýz.

Her zaman artýlarýmýzý düþünmeliyiz. Eksiler, negatiftir, bir mesajla silin atýn. Size telefonda gelen mesaja benzetin negatifleri, 3 kere tuþa basýn, silinsin mi? yazýnca, evet’e basýn. Gitsin hayatýnýzdan..

Saðlýklý Beslemeyi trafik ýþýklarý ile sýnýflandýrýyorum.

Yeþil Iþýk: Anne- babanýn sözü gibidir. Sizin iyiliðinizi düþünen bir dosttur ama kýymeti bilinmez.

Sarý ýþýk: Ara sýra okuldan kaçýp, derse girmeyip, arkadaþlarla! kefe’de çay içmek gibidir.

Kýrmýzý Iþýk: Ýstesek de kurtulamadýðýmýz kötü alýþkanlýklar gibidir. Sigara, içki ve kumar gibi, kötü alýþkanlýklarý býrakmak isteriz ama bizi teþvik edenler hep yanýmýzdadýr. Bir türlü býrakamayýz. Hep pazartesilerde baþlayacaðýmýzý düþünürüz.

Yeþilin tek dostumuz olduðunu bilip, onu sevmeye çalýþmalýyýz, zor da olsa

YEÞÝL IÞIK

Bu gruptaki gýdalar doyuncaya kadar yenebilir. Mümkünse organik olanlar tercih edilmeli. Özellikle hamile ve emziren anneler ile küçük çocuklarýn organik gýdalarla beslenmesi uygundur. Bu þekilde özellikle son yüzyýlda artan gýda ve çevre kirliliðine karþý kýsmen korunmuþ oluruz.
Suni gübre, hormon ve böcek ilaçlarý kullanmadan yetiþtirilen organik gýdalarýn çoðunu küçük bir bahçesi olan herkes elde edebilir. Hatta balkonda büyük saksýlarda bile yetiþtirmek mümkündür.

SEBZELER:
Her türlüsü yenilebilir ( Patates hariç, patlýcan ve havuç az). Sebzelerin en az yarýsý çið olarak tüketilmelidir. Koyu yeþil yapraklý sebzeler, K vitamini, kalsiyum ve magnezyum açýsýndan zengindir. Kemik erimesine karþý en önemli koruyucudur. 
Semizotu: Omega-3 kaynaðýdýr.
Brokoli, lahana, karnabahar ve Brüksel Lahanasý: Bu sebzeler de önemli vitamin, mineral ve karetenoid kaynaðýdýr. Çeþitli kanserlere karþý koruyucudur.
Sarýmsak: En önemli antioksidanlardandýr. 2- 3 diþ ezilerek tüketilmeli. Hafta sonlarý salatalarda, hafta içi yemeklerde kullanýlabilir.
Soðan: sarýmsak gibi faydalý, daha çok salatalarda kullanýlmalý.

Filizler: Yulaf, arpa, buðday, mercimek ve maþ fasulyelerinden, küçük bahçelerde veya büyük saksýlarda doðal gübrelerle organik filizler elde edilebilir. Zengin vitamin, mineral, karetenoid ve antioksidan kaynaðýdýr.
Patates, yüksek þeker özelliði nedeniyle sebzeden çok tahýl grubu özellikleri taþýr. Bu yüzden kýrmýzý grupta yer alýr.
Havuç ve patlýcan da þeker özelliði yüksek olan gýdalardýr. Havuç çið olarak daha faydalýdýr. Bu özelliði ile yeþil ve sarý ýþýk arasýnda yer alýr.
Patlýcan da þekerli meyveler gibi sarý ýþýkta yer alýr ve daha seyrek tüketilmelidir.

MEYVELER:
Vitamin, mineral, lif ve flavonoidlerden zengindir. Antioksidan kaynaðýdýr. Ayný zamanda þeker ( fruktoz ) içerir. Çilek, böðürtlen, yabanmersini, elma, armut, ayva, kivi, dut, kýzýlcýk, viþne, þeftali, portakal, mandalina, nar gibi az þekerli meyveler tercih edilmeli.
Meyve yemekten önce yenmeli ve kabuðu ile yenebilenler iyice yýkandýktan sonra kabuðu ile tüketilmeli.
Çocuklara meyve suyu yerine meyve püresi verilmelidir.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERÝ:
Süt ürünleri arasýnda en faydalýsý KEFÝRdir. Kefirde çok sayýda faydalý bakteriler ve mantarlar bulunur. Bu faydalý mikroorganizmalar ( probiyotikler ) sindirimi kolaylaþtýrýr, toksinleri temizler, baðýþýklýk sistemini güçlendirir, alerjiyi önler, kronik hastalýklarý engel olur, yaþlanmayý geciktirir, depresyon, unutkanlýk, otizm belirtilerini hafifletir, kanserlere karþý koruyucudur, ishal, kabýzlýk, böbrek taþlarýna faydalýdýr. Ayrýca interferon , K vitamini ve B grubu vitaminlerinin üretimini arttýrýr. Ýnterferon kendi vücudumuz tarafýndan üretildiði zaman, dýþarýdan alýnan ilaç gibi yan etki yapmaz. Bu yüzden kefir MS için en faydalý gýdadýr. Kefirden saðlanan çift zincirli amino asitler kaslarý güçlendirerek MSe yardýmcý olurlar.
Kefir dýþýnda, kefirle mayalanmýþ yoðurt, ev yoðurdu ve peynir sayýlabilir. Kefir veya ev yoðurdu, günlük süt ile yapýlmalýdýr.

ET, YUMURTA ,BALIK , TAVUK VE CÝÐER :
Kaliteli protein, vitamin , esansiyel yað asitleri ve beyin, kalp gibi hayati organlar için deðerli besleyicilerin( Koenzim Q 10, Karnitin, lesitin, kolin vs..) kaynaðýdýr. Günlük ihtiyacýmýz kadar almak uygundur. Genel kanaatin aksine, optimal miktarda alýnan bu kaynaklarýn olumsuz bir etkisi yoktur. Yani , kebap, döner yiyebilirsiniz fakat ekmek yerine salata yemek þartýyla.

Kimyasal kirlenme söz konusu olduðu için, küçük balýklar tercih edilmeli. Çiftliklerde yetiþen alabalýklar iyi kaynak olabilir. Cýva zehirlenmesine engel olmak için hamilelerin ve MS lilerin BALIK YEMEMESÝ DAHA UYGUNDUR. Hamileler omega-3 takviyesi ile bebeklerinin beyin ve göz gibi hayati organlarýnýn iyi geliþmesine yardým edebilirler.

KURUYEMÝÞ VE KURU MEYVELER: Vitamin, mineral, esansiyel yað asitleri, lif ve antioksidan bakýmýndan zengindirler. Her gün bir avuç yenebilir. Tuzlu olanlar yýkanýp kurutularak yenirse daha iyi olur.
* ceviz MS liler ve herkes için önemlidir*

ÇAY:
Siyah ve yeþil çay þekersiz içildiði zaman faydalýdýr. Antioksidan özellikleri vardýr. Yemeklerle birlikte içildiðinde vitamin ve minerallerin emilimini azaltýr.

BÝTKÝSEL ÇAYLAR:
Hepsi çok faydalýdýr. Þekersiz içmek gerekir.

TURÞU :
Tuz yerine askorbik asit kullanýlarak yapýlan turþu çok faydalýdýr.

ÞALGAM SUYU:
Faydalýdýr. Hipertansiyonlularýn dikkat etmesi gerekir. Þalgam da askorbik asitle yapýlýrsa hipertansiyonlular da rahatça faydalanýr.

ZEYTÝN:
Yeþil zeytin tercih edilmeli , siyah zeytinin tuzu iyice çýkarýlmalý.

BAHARATLAR:
Ýçerdikleri vitamin, mineral ve antioksidanlarla faydalýdýr. Zencefil, zerdeçal ve köri özellikle tercih edilmelidir.

KETEN TOHUMU:
Omega-3 , saðlýklý lif ve bitkisel sterollerden zengindir. Tavada hafifce ýsýtýp, kahve deðirmeninde öðütüp 1-2 çorba kaþýðý salata veya yoðutla yenebilir. Önceden öðütülüp kutularda saklanmasý doðru deðildir.

***Keten tohumu, sizin için çok önemlidir. 2 çorba kaþýðý mutlaka alýn. Zeytinyaðý ve çok az tereyaðý tüketebilirsiniz. Organik yeþiller, soðan ve sarýmsak, bitkisel çaylar her gün almanýz gereken gýdalardýr. Ve illa da KEFÝR..****

SARI IÞIK

Bu gruptaki gýdalarý daha az yemek gerekir. Özellikle kilo almaya meyilli olanlar ve ailesinde hipoglisemi, diyabet hikayesi olanlar daha da dikkat etmelidir. Sporcular bu gruptaki gýdalarý alabilirler.

Tam buðday ve tam çavdar ekmeði, entegral makarna
Bulgur, buðday, kahverengi pirinç, mýsýr
Kuru fasulye, maþ fasulyesi, mercimek, nohut, bezelye
Muz, üzüm, kaysý
Taze sýkýlmýþ meyve suyu
Fýndýk yaðý, kuyruk yaðý
Bitter çikolata ( haftada bir kere)
Boza
Meyan kökü
Köy ve mandýra sütü veya günlük pastörize süt

* Bu gruptaki gýdalarý ömür boyu yemezsek hiç bir kaybýmýz olmaz. Tam buðday unu dahi olsa kan þekerini çok yükseltir ve alerji yapabilir. Bakliyatlar faydalýdýr fakat glisemi endeksi biraz yüksektir. Yani þeker özellikleri de vardýr. Bazýlarýnýn ( soya fasulyesi ) genleriyle oynanmýþtýr. Mecbur kalmadýkça yemeyin, Mandýra þütü de olsa içmeyin
Meyan kökü zararlý olabilir

KIRMIZI IÞIK

Bu grupta yer alan gýdalar caziptir. Hemen her türlüsünün reklamý yapýlýr. Bu reklamlara insanlarý korumasý gereken saðlýk profesyonelleri de bilerek veya bilmeyerek alet olurlar. Bu gýdalar son elli yýlda hýzla artan yýkýcý ( dejeneratif ) hastalýklarýn hemen hepsinden sorumludurlar. 200 yýl önce þekerin hayatýmýza girmesi ve buðdayýn kepeðinden ayrýlarak beyaz un þeklinde iþlem görmesi; insülin direncinin geliþmesine ve buna baðlý olarak þiþmanlýk, diyabet, kalp- damar hastalýklarý, kemik erimesi, reflü, ülser ve bir çok sindirim sistemi hastalýklarý, depresyon, panik atak, otizm, hiperaktivite, unutkanlýk, Multiple Skleroz MS, Alzheimer, Parkinson baþta olmak üzere çeþitli MSS hastalýklarý, kanserler, kemik erimesi gibi hastalýklarýn artmasýna sebep olmuþtur.

Þeker
Her türlü þekerli gýdalar, þerbetler
Tatlýlar
Meyve sularý
Kolalý içecekler, gazozlar
Cips, panço gibi yaðlý ve katkýlý gýdalar
Homojenize sütler ve bunlardan yapýlan yoðurtlar
UHT sütler
Þekerli yoðurtlar
Sosis, salam
Hazýr kekler, bisküviler
Beyaz ekmek ve beyaz undan yapýlan gýdalar
Beyaz pirinç
Sütlü çikolata ve gofretler
Tatlandýrýcýlar
Diyet ürünleri
Þekerli- tatlandýrýcýlý cikletler
Patates kýzartmasý
Hamburger
Tuz
Logged

Mslidostlar facebook
hapsetme
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 1214



« Yantla #1 : 24 Austos 2009 - 22:22:36 »

Saðlýklý yaþam ile ilgili tavsiyelerinizi MS liler ve hatta herkesin uygulamasý gerektiðini anlýyorum, yanýlýyormuyum?

Hayýr ! , yanýlmýyorsunuz. Bazý hastalýklarda küçük deðiþiklikler gerekebilir, örneðin diabetlilerin meyveyi de yememeleri gerekir. Diabetliler için hazýrlanan çikolata ve diðer diyet ürünlerinde kullanýlan aspartam çok tehlikelidir. Bu ürünlerden de uzak durmalarý gerekir.

Benim teyzem diabetli ve ona her sabah 2 dilim kepek ekmeði, öðlen ve akþam 2 þer yemek kaþýðý makarna veya pilav ve ara öðün olarak toplam 2 ekþi elma veriliyor. Bu beslenme þekli doðru mu? Sizin de gördüðünüz gibi hiç kimse için doðru beslenme þekli deðil. Özellikle diabetliler insülin yardýmýyla aldýklarý þekeri düþürmeye çalýþýyorlar. Artýk vücutlarý yardým edemiyor. Yani bir taraftan yangýn çýkarýp, diðer taraftan insülin ile söndürmeye çalýþýyoruz. Elbette sebze, et ve yumurta da alýyorlar fakat sizin de doðru bulmadýðýnýz gýdalar, diabetlilerin damarlarýný, sinir sistemlerini, böbreklerini bozmaya devam ediyor. Bu yüzden diabetliler de meyve ve kuru meyve hariç yeþil ýþýkta belirttiðimiz gýdalarla, bu hastalarda sýk görülen kalp, beyin ve böbrek hastalýklarýna da karþý korunarak saðlýklý yaþayabilirler.

Konudan biraz uzaklaþtýk, tekrar MS lilere dönecek olursak, MS tanýsý konan bir hastaya sýrasýyla neler tavsiye edersiniz?

Saðlýklý beslenme

Çok önemli gýdalar

Doðal destek ürünleri

Kan tetkikleri

*Aðýr metal aranmasý

*Aðýr metallerin vücuttan atýlmasý ( arýnma- chelation )

*SPECT (beynin fonksiyonlu görüntüleme tekniði ile incelenmesi)

*HBOT: Hiperbarik oksijen tedavisi

Diðer yardýmcý tedaviler

*Aðýr metal aranmasý, atýlmasý

Saðlýklý beslenme ile ilgili geniþ bilgi verdiniz. MS liler hangi doðal destek ürünlerini alabilirler?.

MS için birçok ürün faydalý olabilir, ancak bunlarýn hemen hepsi yurt dýþýndan geldiði için oldukça pahalýdýr. Bu ürünler devlet tarafýndan desteklenememektedir.
Sizin de gördüðünüz gibi MS te en önemli olay saðlýklý beslenmedir. Ancak doðru beslendikten sonra özel besinlerin ve doðal takviyelerin faydasýný görebiliriz.
Rafine un, þeker, tatlandýrýcý, meyve sularý, çikolata, gazoz, kola gibi zararlý gýdalarla beslenip, doðal takviyelerden veya ilaçlardan fayda beklemek boþ hayaldir.

Omega-3:
MS belirtilerinin düzelmesine yardým eder. Bu esansiyel yað asidinin eksikliði MS lilerde çok sýk görülür.

Koenzim Q-10:
Bünyeyi güçlendirir, kan dolaþýmý düzenler ve dokulara oksijen taþýnmasýný arttýrýr.

D Vitamini:
Günde 800 IU.

B Kompleks vitaminleri:
Bünyeyi güçlendirir ve sinir sistemini korur. Günde 3 kere 100 mg alýnabilir.

Sarýmsak kapsülleri ( Garlic ) :
3 kere 2 þer kapsül. Toksik maddelerin atýlmasýný saðlar.

L- Glycine:
Myelin kýlýfýný güçlendirir. Günde 2 kere 500 mg aç karýna alýnabilir.

BCAA ( Branched-chain aminoacids ):
Çift zincirli aminoasitler kaslar için önemli gýdadýr. Ancak kefir bu amino asitler bakýmýndan çok zengindir. Kefir içerek bu deðerli besleyiciler alýnabilir. Ayrýca kefirin probiotik etkisi, vitamin ve interferon üretmesi MS tedavisinde önemini bir kat daha arttýrýr.

Kalsiyum:
Kalsiyum eksikliði MS oluþmasýný tetikleyebilir. Günde 2.000 -3.000 mg alýnabilir.

Magnezyum:
Kaslar için önemlidir ayrýca kalsiyumun emilimine yardým eder. Günde 1000- 1500 mg alýnabilir.

Üzüm Çekirdeði Ekstresi:
( Grape Seed Exract) Güçlü antioksidan ve anti enflamatuvar etkileri ile MS tedavisinde yardýmcý olur. Çekirdekli üzüm yiyerek ayný sonucu alamayýz. Üzümün þekeri de diðer þekerler gibi çok zararlýdýr. Kurutulmuþ üzüm çekirdeklerinde ne kadar faydalý( OPC- oligomerik proantasiyanodin ) madde olduðu belli deðildir. Bu ürünü bitkisel tablet olarak almak gerekir. Günde 200 mg alýnabilir.

C Vitamini :
Günde 3000- 5000 mg alýnabilir. C vitamini interferon yapýmýný arttýrýr. Ayný zamanda güçlü antioksidandýr. Askorbik asit olarak kimya malzemeleri satan yerlerden temin edilebilir. Bol su ile günde 3-5 kere birer silme çay kaþýðý gerekli ihtiyacý karþýlar.

Selenyum:
Ýmmun sistemi güçlendirir ve antioksidan etkisi vardýr. 150-300 mcg alýnabilir.

E Vitamini:
Kan dolaþýmý için önemlidir. Serbest radikalleri temizler ve sinir sistemini korur. Günde 400 IU ile baþlayýp 800 IU hatta daha yüksek dozlarda alýnabilir.

A Vitamini:
Önemli antioksidandýr. 25.000 IU alýnabilir. Hamilelerin 10.000 IU yu geçmemesi gerekir.

Multienzyme Complex: Gýdalarýn sindirilmesine yardýmcý olur.

Multimineral Komplex:
Bütün enzim sistemleri için gereklidir. MSlilerde bakýr genellikle yüksek olduðu için bakýr içermeyen formüller tercih edilmelidir.

Lesitin ( Lechitin) :
Hücreleri korur ve normal beyin fonksiyonlarý için gereklidir. Kapsüller aç karýna 2-3 kere alýnabilir.

Greens Formula:
Çeþitli tatlý su ve deniz yosunlar, Alfafa, Spirullina, buðday, arpa, yulaf çimleri, brokoli tozlarý içeren formüller faydalýdýr. Vitaminler, mineraller, karetenoidler, klorofil, eser elementler, amino asitler bakýmýndan zengindirler.
Buðday, arpa, yulaf, mercimek ve maþ fasulyeleri filizleri yetiþtirilerek benzer faydalý gýdalar daha kolay ve ucuz yolla elde edilebilir.

MS tedavisinde yardýmcý olan baþka yöntemler var mý?

Diðer Yardýmcý tedaviler

1-Magnetik Alan tedavisi(tr)
Doðal hücre fonksiyonlarýný destekleyen etkisi vardýr. Birçok hastalýkta kullanýlabilir.
2-Akupunktur(tr)
Özellikle ABDde MSli hastalara uygulanan ve iyi sonuçlar alýnan bir yardýmcý tedavi metodudur.

3-Homeopati
Benzeri, benzeri ile tedavi etme prensibine dayanan homeopatide amaç bütün vücudun iyileþmesidir.

4-Masaj

shiatsu

Ki denilen yaþam enerjisinin aktýðý meridyenler (kanallar) üzerindeki belli noktalara uygulanan basýnç sayesinde vücudun çeþitli bölgelerinde bulunan gerginlikler ve kasýlmalar giderilir. Shiatsuya göre beden ile dýþ dünya arasýnda uyumlu bir dengenin kurulmasý ve korunmasý amaçlanýr. Bu dengenin bozulmasý, bir baþka deðiþle, hayat enerjisinin aktýðý meridyenlerde düzensizliklerin veya týkanmalarýn oluþmasý sonucu bedende çeþitli rahatsýzlýklar veya hastalýklar oluþabilir. Parmak ve avuç içleri ile meridyenler üzerindeki belirli noktalara uygulanan basýnç sonucu týkanmalar açýlýr ve böylece düzenli bir enerji akýþý ve kan dolaþýmý saðlanýr. Baðýþýklýk sisteminin güçlenmesine de katký saðlayan Shiatsu masajý ayrýca; hastalýk sonucu belirli noktalarda oluþan aþýrý hassasiyet nedeniyle, bir teþhis yöntemi olarak da yaygýn bir biçimde kullanýlýr. Shiatsu uygulamasý sonucu kas dokusunun esnekliði artarak kiþiye huzur verir, zihnini berraklaþtýrýr, baþ, sýrt, bel, boyun vs. aðrýlarýný geçirir. Ýç salgý bezlerinin ve iç organlarýn çalýþmalarýný düzenler, sindirim sistemi, romatizma, kireçlenme vb. sorunlarda etkilidir. Sinir sisteminin düzenli çalýþmasýný saðlar, stresin etkilerini azaltýr ve giderir. Uykunun kalitesini yükseltir. Önemli bir tedavi ve iyileþtirme yöntemi olan Shiatsu, ayný zamanda saðlýklý kiþilerin saðlýklarýný korumasýna da katký saðlar. Shiatsunun hiçbir yan etkisi yoktur; çünkü akupunkturda olduðu gibi vücuda direkt olarak verilen herhangi bir enerji akýmý yoktur. Anatomi bilgisine sahip olan ve vücudu iyi tanýyan kiþiler Shiatsuyu kýsa bir eðitimden sonra insan vücudu üzerinde uygulayabilirler.

Ýsveç Masajý

Geleneksel masaj olarak bilinen Ýsveç masajý 1820 yýlýnda Ýsveçli Dr. Per Henrik Ling'in fizyoloji, jimnastik ve birçok antik masaj tekniði konusunda araþtýrmalarýnýn sonucunda ortaya çýkardýðý ilk modern masaj tekniðidir. Vücudun en geniþ organý olan cilde uygulanmasý nedeniyle bir zincirleme reaksiyon doðurarak vücudun tümüne pozitif bir etki yaratmasý esasýna dayalýdýr.

Acupressure ( Akubasý )

5000 yýl öncesine dayanan bu masaj Çinliler tarafýndan "iðnesiz akupunktur" olarak da adlandýrýlýr. Bu teknikte, enerji kanallarýndan oluþan görünmez bir sistemin belli noktalarýna derin parmak basýsý uygulanýr. Bu noktalar doðrudan vücudun belli organ ve bezlerine baðlý olduðundan, bu noktalara enerji akýmýnda sýkýntý olduðunda rahatsýzlýk duyulur. Akubasý, bu noktalarý uyararak sýkýþmalarý giderir ve enerji akýmýný artýrarak stresi azaltýr. Böylece vücudun uyum içinde çalýþarak saðlýklý olmasý saðlanýr. Shiatsu masajý Japonlarýn 1000 seneden beri kullandýklarý bir akubasý tekniðidir.

5-Yoga

6-Chiropractic ( Elle Tedavi )
Yunanca Cheir (el) ve Praxis (tedavi) sözcüklerinden oluþan Chiropractic "Elle Tedavi" anlamýna gelir ve iskelet sistemi üzerine odaklanan bir tedavi yöntemidir. Omurga ve çevresel eklemlere uygulayýcýnýn eliyle yaptýðý müdahalelere "manipülasyon" denir. Sýklýkla kas, kemik, eklem ve bað dokusu ile ilgili iskelet sistemi sorunlarýný tedavi etmek için kullanýlýr. Tedavinin temel konsepti iki prensip üzerine kuruludur:

Organizma güçlü bir kendini yenileme yeteneðine sahiptir

Omurga yapýsý ile organlarýn fonksiyonlarý arasýnda sýký bir iliþki vardýr ve saðlýklý yaþam bu iliþkinin dengesine baðlýdýr.

7-Meditasyon

8- Arý Zehri Tedavisi ( Apitherapy )
Arý ürünleri çok eski çaðlardan beri çeþitli hastalýklarýn tedavisinde kullanýlmaktadýr. Arý zehri ise modern dünyada artrit baþta olmak üzere diðer iltihabi ve yýkýcý hastalýklarýn tedavisinde geniþ çapta uygulanmýþtýr. Arý zehri ile yapýlan 1500 den fazla bilimsel çalýþma Dünya literatüründe yerini almýþtýr. ABD MS Derneðinin yardýmlarýyla, Ýmmunolog Dr. Santilli tarafýndan yüzlerce hastaya apiterapi uygulanmýþ, hastalarda yorgunluk, dengesizlik ve kas spazmlarýnýn azaldýðý gözlenmiþtir. Arý zehrinde 18 kadar çok etkili antienflamatuvar ( iltihaba karþý faydalý ) madde bulunmuþ ve bunlar arasýnda özellikle Mellitinin, hidrokortizolden 100 kat daha etkili olduðu tespit edilmiþtir. MS vakalarýnda tedavi, genellikle haftada 2 -3 ýsýrýk olmak üzere 6 ay önerilmektedir.

28/2/2009
« Son Dzenleme: 24 Austos 2009 - 22:26:37 Gnderen: hapsetme » Logged

Mslidostlar facebook
oslem
Yönetici
*****

Teþekkür Sayýsý 6
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 3192


« Yantla #2 : 24 Austos 2009 - 22:49:21 »

    Dr.Emin Mindan siteyede üye , geldiðinde tel de görüþmüþtük .Bahsettiði tedavi þekli biraz maliyetli ve geçerliliði tartýþýlabilir ama beslenme önerileri dikkate alýnabilir tabi sonuçta saðlýklý beslenmek esas...
Logged
ZUMRUT
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 3
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 12353



« Yantla #3 : 25 Austos 2009 - 19:31:12 »

çok zor yazýlanlarý uygulamak,hareketlerde kýsýtlý herþeyi býrakýp sadece bunlarý uygulamak gerek
verdiðiniz bilgilere tþkler
Logged

hapsetme
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 1214



« Yantla #4 : 25 Austos 2009 - 19:48:32 »

*********    
« Son Dzenleme: 27 Austos 2009 - 21:26:41 Gnderen: hapsetme » Logged

Mslidostlar facebook
Sayfa: [1]   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


20 Kasm 2024 - 04:38:19