Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
KORTÝKOSTEROÝD GRUBU ÝLAÇLARIN YAN ETKÝLERÝ
30 Kasm 2024 - 13:28:38 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: Oyun Bölümümüze ilave edilen yeni oyunlarý oynayýp skorlarýnýzý kaydederek birbirlerinizle tatlý bir rekabet içine girebilirsiniz
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: [1]   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: KORTÝKOSTEROÝD GRUBU ÝLAÇLARIN YAN ETKÝLERÝ  (Okunma Says 7047 defa)
0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.
drop
Kadrolu Üye
****

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Mesaj Says: 292



« : 30 Austos 2008 - 16:40:51 »

ALINTIDIR
MULTÝPL SKLEROZDA KORTÝKOSTEROÝD GRUBU ÝLAÇLARINKULLANIMINDA  ORTAYA ÇIKAN YAN ETKÝLER
 *Bu formda kortikosteroidlerle ilgili görülebilecek tüm yan etkiler verilmiþtir. Ancak bu tedaviyi alan  her hastada aþaðýda belirtilen yan etkilerin tümü görülmeyebilir.  Bununla birlikte yan etkilerle baþ edebilmek için yapýlan önerilere uyulursa yaþayabileceðiniz sýkýntýlar en aza inecektir.


YAN ETKÝLERÝ VE BAÞ EDEBÝLMENÝZ ÝÇÝN ÖNERÝLER

*Sabah saatlerinde kandaki kortizon (kortikosteroid) düzeyi en düþük seviyededir. Bu yüzden ilacýnýzý günde bir defa (tek doz) olarak alýyorsanýz, sabah saatlerinde alýnýz.
 *Bu ilaçlar mide ülserine neden olabilirler. Hekiminiz tarafýndan kortikosteroid ilaçlarýn yanýnda mide asit salgýsýný azaltan ilaçlar önerilmiþ olabilir. Bunlar ,mide asit salgýsýný azaltan ve nötralize eden etkilere sahiptir. Bu ilaçlarý hekiminizin önerdiði þekilde alýnýz. Olasý ülser kanamasýný erken fark edebilmek için dýþkýnýzý gözleyiniz. Siyah, koyu renkli ve kötü kokuluysa ayrýca kahve telvesi þeklinde kusma olursa, hekiminize baþvurunuz. Ýlacýnýzý yiyeceklerle birlikte alýnýz.
 *Tüm gýdalar doðal olarak bir miktar tuz içerirler.( Sebzeler, meyveler, et....vs.) Normalde; aldýðýmýz tuzun fazlasý vücuttan atýlýr. Bu ilaçlar tuz mekanizmasýný etkileyerek vücutta tuzu tutar ve buna paralel olarak su da tutulur. Özellikle ayaklarda ve göz kapaklarýnda olmak üzere tüm vücutta þiþme olur, tansiyonunuz yükselebilir ve kalbin yükü artar.Bundan korunmak için yiyeceklerinize tuz eklemeyiniz, tuz içeren hazýr gýdalar tüketmeyiniz.( Tuzlu ekmek, kuruyemiþler, zeytin, peynir ,et ürünleri ) Tansiyonunuzu ölçtürünüz, deðiþme olduðunda ve çarpýntý hissettiðinizde hekiminize baþvurunuz.
 *Kortikosteroidler kanda þeker düzeyini yükseltebilirler. Eðer  þeker hastalýðý þüpheniz varsa ; alýþýlmýþýn dýþýnda fazla su içiyorsanýz, idrar miktarýnýz fazlaysa, fazla yemek yiyorsanýz hekiminize baþvurunuz.
 *Kortikosteroidler vücuttan potasyum kaybýna neden olurlar. Bu nedenle  potasyum içeren yiyecekler (Patates, kayýsý, muz, sarý gýdalar....vs.) tüketiniz.
 *Kalsiyum kemiðin yapýsýnda bulunan, kemiðin bütünlüðünü saðlayan bir mineraldir. Bu ilaçlar kalsiyumun kemikten kana geçmesine neden olarak kemik erimesine yol açabilirler. Ayný zamanda çok hareketsiz kalmak da ayný etkiyi gösterir. Bunu karþý kendinizi korumak amacýyla kalsiyum açýsýndan zengin (süt ve süt ürünleri) gýdalar tüketiniz. Hekiminiz egzersiz öneriyorsa yapýnýz. Diþlerinizle ilgili rahatsýzlýk hissettiðinizde hekiminize danýþýnýz.
 *Kortikosteroidler iþtahý arttýrarak fazla yemeye ve kilo artýþýna neden olurlar. Size verilen diyete uymanýza raðmen kilo artýþýnýz beþ kiloyu aþtýysa hekiminize baþvurunuz.
 *Vücudumuzu enfeksiyonlara karþý   koruyan lenfosit adýný verdiðimiz hücreler vardýr. Kortikosteroidler lenfosit düzeyinin azalmasýna neden olurlar. Tedavi sýrasýnda kiþinin enfeksiyonlara ( grip, nezle gibi) yatkýnlýðý artar ve yara iyileþmesi gecikir, çünkü bireyin enfeksiyon ajanlarýna (mikroplara) karþý savunma gücü azalmýþtýr. Bundan kaçýnmak amacýyla enfeksiyon geçiren kiþilerden ve temiz olmayan ortamlardan uzak durunuz . Bulunduðunuz ortamý sýk sýk havalandýrýnýz  ve beslenmenize dikkat ediniz.
 *Kortikosteroidler, yüzde ve boyun bölgesinde yað birikimine ve sivilce oluþumuna ayrýca kahverengi lekelere sebep olabilirler. Yüz ve boyun bölgesinde biriken yaðlar  kilo aldýðýnýzý düþündürecektir. Telaþlanmayýnýz, tedavi sonrasýnda bir süre zarfýnda geriye dönüþ olacaktýr.
 *Bu tür ilaçlarýn vücutta proteinleri yýkým  özelliði vardýr. Buna baðlý olarak kas yoðunluðu azalýr, kol ve bacaklarda incelme olabilir. Ýncelme sonucu güçsüzlük ve çabuk yorulma  gözlenebilir. Hekiminizin önereceði egzersizleri yaparsanýz þikayetlerinizde azalma hissedebilirsiniz.
*Kortikosteroidler kadýnlarda adet düzensizliði, adet sýklýðýnda azalma ve kýllanmada artýþ yapabilirler. Bu deðiþiklikler tedavinin bitiminde düzelebilmektedir.
 *Bu tedavi sýrasýnda uykusuzluk, kendini çok güçlü hissetme ya da içe dönme, yaþamý anlamsýz bulma, nedensiz aðlama, öfkelenme gibi deðiþiklikler olabilmektedir. Bu durumu arkadaþlarýnýzla birlikte olarak, ilginizi farklý alanlara kaydýrarak ve farklý sosyal aktivitelere katýlarak yenebilirsiniz. Ama yine de mutsuzluðunuz devam ediyorsa hekiminize danýþmanýz en saðlýklý yol olacaktýr.
 *Bu ilaçlar , diðer ilaçlarla olumlu veya olumsuz etkileþime girebilir . Bir ilacýn etkisi azalýp diðer ilacýn etkisi artabilir. Tedavi sýrasýnda hekiminizin izni olmadan baþka ilaç almayýnýz.
 *Kortikosteroidler kullanýlmaya baþladýðýnda vücudunuz ilacýn etkisine alýþacaktýr. Ýlaç alýmýný birdenbire keserseniz bulantý, kusma, ishal, kas kramplarý, halsizlik, karýn aðrýsý, ve ateþ yükselmesi gibi belirtilerle karþýlaþabilirsiniz. Bunu önlemek için; kullanýlan ilacýn dozunun yavaþ yavaþ düþürülmesi ve ardýndan kesilmesi önerilebilir.
 *Baþka bir rahatsýzlýk söz konusu olduðunda da muayene olduðunuz hekime bu gruba giren ilaçlardan kullandýðýnýzý belirtmenizde yarar vardýr.

HAZIRLAYAN:Sevgi HALÝL HASAN,  Dokuz Eylül Üniversitesi, Hemþirelik Yüksekokulu

KAYNAKLAR

 *BÝROL ,L.Akdemir - BEDÜK N. "Dahiliye Hastalýklarý Hemþireliði" Sanem  Matbaasý  ANKARA, 4.Basým
 *BURKE, K.Lemone P. "Medical Surgical Of Nursing, Critical Thýnkýng Ýn Client Care 2nd Edition "

 





« Son Dzenleme: 30 Austos 2008 - 16:57:45 Gnderen: drop » Logged
vademir
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 1
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 859



WWW
« Yantla #1 : 31 Austos 2008 - 00:57:18 »

Yaz kardeþim baþkalarýna faydasý olsun bari.Keþke bunlarý ben de yaþayarak deðilde okuyarak öðrense idim.
Logged

  Hayatý ýskalama, çünkü yeniden niþan alma þansýn olmayacak...

   www.ademdemir.blogcu.com
drop
Kadrolu Üye
****

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Mesaj Says: 292



« Yantla #2 : 31 Austos 2008 - 02:50:16 »

Aynen arkadaþým ben de kortizonun yan etkilerini yaþayarak öðrendim. Kortizon vücudumda yüksek düzeyde kemik erimesine sebep oldu. Bunun için aldýðým tedavide etkili olmadý. Þu anda daha yüksek bir dozda kemik erimesi için ilaç kullanýyorum.Sonuca bakcaz artýk. Þekeri yükselttiðini bilmediðim için tedavi sýrasýnda yediðim þekerli þeylere dikkat etmedim tatlý sevdiðim içinde normal normal yedim tabi þeker komasýnýn ucundan döndüm. Fena bir durumdu. Bu yüzden bu yazýyý görünce arkadaþlarla paylaþmak istedim bilmeyenler varsa bilgi edinsin diye...
« Son Dzenleme: 31 Austos 2008 - 02:53:35 Gnderen: drop » Logged
Ercan AYYILDIZ
Aktif Üye
***

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 181


YÜZÜNÜZ DAÝMA GÜLSÜN


« Yantla #3 : 02 Eyll 2008 - 09:59:30 »

   Çok saðol kardeþim. Bu bilgiler arkadaþlar için çok faydalý olacaktýr buna eminim. Yýllarca kortizon aldým ve þimdi de 4 yýldan bu yana kemik erimesi tedvisi alýyorum. Sað olsunlar yýllarca kortizon almama raðmen 2002 yýlýna kadar(1988 den beri) dok torlarýmýn hiç birisi beni uyarmadýlar...Doç. Dr. Aysun Haným ile tanýþýncaya kadar olan olmuþtu zaten. O'nun sayasine Osteoperoz olduðumun farkýna vardým.Arkadaþlar lütfen kendinizin doktoru olun. 
Logged

Nacre
drop
Kadrolu Üye
****

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Mesaj Says: 292



« Yantla #4 : 06 Eyll 2008 - 16:50:58 »

Arkadaþlar Ercan'ýnda yazdýðý gibi "Lütfen kendinizin doktoru olun". Atak tedavileriniz sonrasýnda doktorunuzdan mutlaka kemik taramasý isteyin. Ýllaki kemik erimeniz olucak diye birþey yok ama böyle bir ihtimal büyük. Erken tedavi olunmaya baþlanýrsa geri dönüþü daha kolay. Ýlerlemiþ durumdayken biraz daha zor. Kendimden biliyorum. Ayrýca MS le ilgili sýkýntýlarýn,aðrýlarýn yanýna bir de kemik erimesiyle ilgili aðrýlar ekleniyor.
Logged
Sayfa: [1]   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


21 Temmuz 2024 - 18:17:03