oslem
|
|
« : 11 Haziran 2007 - 15:10:13 » |
|
Beyninizi TMS ile resetleyebilirsiniz
ÝSTANBUL (ÝHA) - Uzmanlar, her geçen yýl hýzla artarak toplumda önemli saðlýk sorunlarý haline gelen beyin damar hastalýklarý, epilepsi, parkinson, multipl scleroz, alzheimer, beyin tümörleri, depresyon, baþ aðrýsý ve baþ dönmeleri gibi çeþitli beyin hastalýklarýnýn TMS (transkranial manyetik stimülasyon) ile tedavi edilebildiðini söyledi. Özellikle elektromanyetik dalgalarýn bu hastalýklarý tetiklediði de belirtildi.
Eyüp Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmaný Dr. Mehmet Yavuz, insan beyninin geliþmiþ ileri düzeyde bir bilgisayar gibi düþünüldüðünde yaþadýðý olumsuz etkiler sebebiyle fonksiyonlarýný yerine getiremez duruma geldiðini söyledi. Toplumda yaygýnlaþan elektromanyetik yoðunluðun insan beyninde birtakým hasarlar oluþturduðunu belirten Dr. Yavuz, cep telefonlarý, radyo ve TV dalgalarý, cep telefonlarý sinyalleri, telsiz dalgalarý ve beyaz eþyalarýn beyinde yaþanan problemleri tetiklediðini öne sürdü. Dr. Mehmet Yavuz, týkanan ve kilitlenen bilgisayarlara uygulanan reset iþleminin kiþilerde ise TMS (transkranial manyetik stimülasyon) uygulamasý þeklinde beyin hastalarýna uygulandýðýný ve olumlu sonuçlar alýndýðýný açýkladý. TMS ile tedavi yönteminin ilk defa 1980 yýlýnda Ýngiliz nörolog Dr. Anthony Barker tarafýndan gündeme getirildiðini anlatan Yavuz, Türkiye'de çok yaygýn olmayan TMS uygulamalarý ile kiþinin yeniden eski saðlýðýna kavuþabileceðini söyledi. Dr. Yavuz, "TMS tedavi teknikleri geliþmeden önce de zaten magnetoterapi ile vücudun muhtelif kýsýmlarýna manyetik akým verilerek tedavi yapýlýyordu.
Magnetoterapi, halen fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinin oldukça yoðun þekilde kullandýklarý tedavi yöntemlerinden biri durumundadýr. Magnetoterapinin damarlarý daraltýp ya da geniþleterek kan akýmýný düzenlediði, iltihap kurutucu (antienflamatuar) ve ödem çözücü (antiödem) aktivite gösterdiði, iyileþmeyi hýzlandýrdýðý, hücre zarlarýndaki metabolik iyon geçirgenliðini ayarladýðý, ayrýca hormonal ve enzimatik süreçleri düzenleyici bir etki gösterdiði bilinen bir gerçektir. Ýþte bu geliþmelerin neticesinde beden üzerine bu kadar olumlu tedavi etkileri olan manyetik akýmý, acaba beyin için de kullanabilir miyiz diye düþünen araþtýrmacýlar son 15 yýl içinde binlerce çalýþma yapmýþlar ve transkranial manyetik stimülasyonun beyin içindeki milyarlarca hücre arasýndaki mikromolekuler biyolojik ajan dengesini düzenlediði, beyin içi nöronal yollarda serotinerjik, noradrenerjik ve dopaminerjik düzenleme yaptýðý, bunlardan hangisi eksik ise onun enzimatik olarak üretilmesini teþvik ettiðini tespit etmiþlerdir" dedi.
TMS'nin ilk önce ilaçlara cevap vermeyen ya da tatminkar bir iyileþme saðlanamayan depresyon hastalarýnda denendiðini ve birçok hastanýn tamamen ya da tama yakýn düzeldiðini dile getiren Dr. Yavuz, sözlerini þöyle sürdürdü:
"TMS uygulanan þizofrenilerde, görsel ve iþitsel halüsinasyonlarýn (varsaný) tamamen ortadan kalktýðý belirlenmiþtir. Obsessif ve kompulsif bozukluklarda, özellikle kompulsif davranýþlar ortadan kalkmýþ ve obsesif dürtülerde azalma olmuþtur. Daha sonra her türlü medikal ve fizik tedavi giriþimlerine raðmen felç durumlarýnýn devam ettiði hastalara uygulanmýþ ve hastalarýn pek çoðunda el, ayak hareketlerinde ve konuþma fonksiyonlarýnda olumlu geliþmeler olduðu izlenmiþtir. Ayný þekilde parkinson ve alzheimer gibi degeneratif beyin hastalýklarýnda da çalýþmalar devam etmektedir. Alýnan ilk sonuçlar yüz güldürücü olup, ilaç tedavisine ilaveten yapýlacak manyetik uyarýlarýn hastalýklarýn iyileþmesi sürecine olumlu katký saðladýðý gözlenmiþtir. Hiçbir tedaviyle düzelmeyen kulak çýnlamalarýna TMS uygulanmýþ ve pek çok hastada tama yakýn düzelmeler elde edilmiþtir. Ayrýca yaþa baðlý geliþen iþitme kayýplarýnýn TMS ile düzelme gösterdiði belirlenmiþtir. Yine hiçbir tedaviyle geçmeyen kronik aðrýlarda uygulanan transkranial manyetik uyarýlarýn, aðrýlarý deðiþik derecelerde ortadan kaldýrdýðý görülmüþtür."
Yapýlan araþtýrmalara göre TMS'nin sadece ABD'de 2 milyon kiþinin pençesinde kývrandýðý kokain baðýmlýðýnýn tedavisinde çok önemli olumlu katkýlar saðladýðýný anlatan Dr. Yavuz, "Kokain baðýmlýlýðý tedavisi gören kiþilere TMS uygulandýðýnda, uygulanmayan kiþilere göre daha çabuk ve kolay tedavi olduklarý ve baðýmlýlýktan kurtulduklarý belirlenmiþtir. TMS, uyuþturucuyla savaþta çok önemli bir tedavi faktörü olmaya aday gibi görünmektedir. Kliniðimizde, hastalarýmýzý tedaviye baþladýðýmýz kýsa zaman dilimi içerisinde pek çok depresyon ve panik atak, felç, alzheimer, kulak çýnlamasý, migren ve parkinson hastasýna TMS tedavi seanslarý yaptýk. Sonuçlar, hastadan hastaya deðiþmekle beraber oldukça yüz güldürücü oldu. Nitekim en son geçen ay Amerika'da yapýlan Dünya Nöroloji Kongresi'ne TMS damgasýný vurmuþ, nörolojik ve psikiyatrik hastalýklarýn tedavisinde çýðýr açacaðý vurgulanmýþtýr. Hiçbir yan etkisi olmayan transkraniyal manyetik stimülasyon tedavisiyle hastalarýmýz 5-10 seans sonunda yeniden eski saðlýklarýna kavuþabilmektedirler" þeklinde konuþtu.
|