Sevgili pýnar ben de bu konudaki paylaþýmýmýzýn yararlý olacaðýný düþünüyorum.Hepimiz neler yaptýklarýmýzý
ve bizlere faydalý olan uygulamalarý yazarsak bilmediðimiz þeyleri de öðrenip katký saðlayabiliriz birbirimize
en azýndan. :)Beslenme konusunda sebze ve meyve aðýrlýklý beslenmeye dikkat etmeye çalýþýyorum ben.Ö
zellikle sabah kahvaltýsýnda maydanoz,taze nane,roka v.b yeþilliklerin üzerine limon sýkýp domates,peynir
çayla kahvaltý ediyorum.Þeker olarak esmer þeker kullanýyorum.Sabahlarý özellikle kuru kahverengi kayýsý,
4-5 tane ceviz içi yemeye çalýþýyorum.Eskiden kahvaltýda yeþillik,kayýsý,ceviz yemezdim ama þimdi bunlarý
yemeye alýþtým ve kuru kayýsý barsak hareketlerimin düzenlenmesine de fayda saðlýyor.Meyveyi halen çok
sevmiyorum ama yazýn daha fazla meyve yiyorum en azýndan.Yine katký maddesi içeren süt tozu,çorba,mey
ve suyu,tatlandýrýcý içeren light ürünlerden v.b uzak duruyorum.Yarým yaðlý süt,kafeinsiz nescafe içiyorum.
Günde 3 fincan (büyük) çay ve 1 fincan nescafe içiyorum.Katý yaðla (margarin) hazýrlanan yiyecekleri yeme
meye dikkat ediyorum ama kek,pasta gibi tatlýlarý çok seviyorum.Arada bunlarý yiyorum
Uyku ve dinlenme bizler için çok önemli gerçekten.Zaten vücudum yorulduðum zaman belli ediyor kendini
ve uyuma ihtiyacý hissediyorum.
Yaz olduðu için þimdi kapalý havuza gidiyorum ve haftada iki gün yüzmeye (1.5st) çalýþýyorum.Eskiden de
yüzmeyi çok severdim ama hiç düzenli olarak yapmazdým.MS ten sonra kendim için bunu yapmaya baþladým
ve beni çok mutlu ettiðini gördüm.Mümkün olduðu sürece devam etmeyi düþünüyorum.
En önemlisi ýþýlýn dediði gibi artýk stresimi arttýracak þeylerden ve kiþilerden mümkün olduðu kadar uzak
kalmaya çalýþýyorum.Herþeyin ve herkesin çözümünün ben olmadýðýmý anladým artýk.Zaten fiziksel gücüm
de artýk eskisi kadar müsade etmiyor buna.Farkýndalýðým arttý ve çevremdeki kiþilerin,olaylarýn analizini daha iyi yapmaya baþladým.Genelde sabýrlý,sevecen,iyi niyetli bir yapým var.Karþýmdaki herkese iyi niyetle
yaklaþýr ve güvenmek isterim.Bu nedenle bazen zarar görüyorum ve hem ailemi hem de sevdiklerimi üzü
yorum.Hele MS üzüntüye hiç gelmediði için bu dönmelerde þikayetlerim daha fazla oluyor.Artýk
daha temkinli davranmam,kendimi korumam gerekiyor.40 yaþýna geldim ama yine de hayatýn her döneminde
öðreneceklerimiz bitmiyor.
Çok iyi anladým bunu.
Ben ne kadar çok yazmýþým ;DBurda stop þimdilik.Bütün arkadaþlarým katýlýrlar ve paylaþýrlarsa çok daha
mutlu olurum.Sizleri kocaman seviyorummm...