Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
MS E ETKEN OLDUÐU BÝLÝNEN HASTALIKLAR VE ÜZERÝNDE ÇALIÞILAN VÝRÜSLER ?
01 Kasm 2024 - 05:38:17 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: Güncel Ms Bilgilerine Doktorlarýmýzdan bölümünden ulaþabilirsiniz...
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: 1 [2]   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: MS E ETKEN OLDUÐU BÝLÝNEN HASTALIKLAR VE ÜZERÝNDE ÇALIÞILAN VÝRÜSLER ?  (Okunma Says 12334 defa)
0 ye ve 13 Ziyareti konuyu incelemekte.
ilhan
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 1
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 800


demir tava geldi kömür akýl baþa geldi ömür bitti


« Yantla #15 : 21 Haziran 2010 - 16:14:14 »

Herpes Simpleks Virüs (HSV) derinin herhangi bir yerinde su kabarcýklarý ve yaralara neden olan bir virüstür. Bu yaralar genellikle aðýz ve burun etrafýnda, cinsel bölgede ve kalçada oluþur.

HSV enfeksiyonlarý aralýklý olarak tekrar ettiði için rahatsýz edici olabilir. Yaralar aðrýlý ve rahatsýz edicidir. Kronik hastalýðý olanlar ve yeni doðanlar viral enfeksiyonlar ciddidir.

HSV tipleri : Tip 1 ve Tip 2

Tip1 virüsü aðýz etrafýnda uçuða neden olur. Bir çok hasta virüsü bebeklik ve çocukluk döneminde alýr.
Virüs genellikle virüsü taþýyan aile bireyleri veya arkadaþlardan bulaþýr. Bulaþma öpme, ortak çanta, kaþýk, havlu kullanýmý ile olur. Yaralar genellikle dudak, aðýz, burun, çene veya yanaklarda virüsü taþýyan kiþi ile temastan kýsa süre sonra geliþir.

Tip 2 virüs cinsel bölgede uçuða neden olur. Enfeksiyonu taþýyan kiþi ile cinsel temastan sonra bulaþýr.

Herpes nedir?

Herpes 6 çeþit virüsten oluþan bir virüs ailesini tanýmlamak için kullanýlan bir terimdir. Herpes virüs ailesinde Herpes simpleks virüs, Ebstein-Barr virüs, su çiçeði ve zona virüsü bulunur.


Herpes Simpleks Tip 1

Sýklýkla aðýz etrafýnda uçuða neden olur. Ýnce þeffaf sývý içeren kabarcýklar genellikle yüzde görülür. Daha az sýklýkla cinsel bölgede enfeksiyona neden olabilir. Bazen yaralar üzerinde enfeksiyon oluþturabilir. Hemþire, doktor, diþ hekimi ve diðer saðlýk çalýþanlarý el parmaklarýnda nadiren herpes enfeksiyonu geçirebilir.


Birincil ve tekrarlayan enfeksiyon olmak üzere iki tip enfeksiyon görülür. Bir çok kiþiye virüs bulaþmakla birlikte sadece %10 kiþide uçuk meydana gelir.Virüsü bulaþtýran kiþi ile temastan 2-20 gün sonra birincil enfeksiyon geliþir ve 7-10 günde iyileþir.

Su kabarcýklarýnýn sayýsý bir taneden kabarcýk gruplarýna kadar deðiþir. Kabarcýklar geliþmeden evvel deride kaþýntý ve hassasiyet vardýr. Kabarcýklar kolaylýkla patlar ve sýzýntýlý, kabuklu bir hal alýrlar. Kabuklar kalktýðýnda altta kýrmýzý bir deri görülür.

Birincil enfeksiyondaki yaralar tamamen iyileþir ve nadiren iz býrakýr. Bununla birlikte virüs vücutta kalmaya devam eder. Virüs sinir hücrelerine yerleþerek orada dinlenme aþamasýnda kalýr.

Bir çok hastada uçuk tekrar eder. Tekrar eden enfeksiyon, genellikle ilk enfeksiyon alanýnda veya yakýnýnda geliþir. Enfeksiyon birkaç haftada bir veya daha nadir tekrar eder.

Tekrar eden enfeksiyonlar birincil enfeksiyona göre hafif seyreder. Enfeksiyon ateþlenme, güneþe maruz kalma ve adet görme gibi faktörlerle tekrar eder. Bazen enfeksiyon bir neden olmadan da tekrar edebilir.

Herpes Simpleks Virus Tip 2
Herpes simpleks virus tip 2 ile oluþan enfeksiyon kalça, penis,vajina ve rahim aðzýnda enfeksiyonu bulunduran kimse ile cinsel temastan 2-20 gün sonra bulaþýr. Birincil ve tekrarlayan enfeksiyonlar aðrýlý ve kaþýntýlý yaralar, ateþ, kas aðrýsýna ve idrar yaparken yanmaya neden olur. HSV tip 2 cinsel bölgenin dýþýnda da enfeksiyona neden olabilir, fakat enfeksiyon genellikle belden aþaðýdaki bölgede görülür.

Tip 1 de olduðu gibi enfeksiyon yeri ve tekrarlama sýklýðý deðiþebilir. Birincil enfeksiyon hastanýn fark edemeyeceði kadar hafif seyredebilir. Yýllar sonra HSV tekrar eder ve bu birincil enfeksiyon sanýlýr. Birincil ataktan sonra virüs o bölge sinirlerine yerleþir ve adet dönemlerinde, ateþlenmede, stres durumunda ve çeþitli faktörlerle aktifleþerek tekrarlayan enfeksiyona neden olur. Aðrý ve deride hassasiyet birincil ve tekrarlayan enfeksiyon baþlamadan bir veya birkaç gün önce baþlar.

HSV enfeksiyonu tanýsý nasýl konulur?

HSV enfeksiyonunun görünümü tipiktir ve tanýyý doðrulamak için test yapmaya gerek yoktur.
Bununla beraber tanýda þüphe olursa enfeksiyon alanýndan laboratuar analizi için materyal alýnabilir veya kanda virüse karþý geliþen antikorlar aranabilir. Cinsel bölgedeki herpes sifiliz ile karýþabilir. Çok az sayýda olguda uçuk rahim aðzýnda olduðunda hasta uçuk geçirdiðini fark etmez, çünkü bu bölgedeki uçuklar aðrýsýz seyreder.

Herpes enfeksiyonlarý nasýl tedavi edilir?

Herpes enfeksiyonundan koruyan bir aþý yoktur. Asiklovir, famsiklovir ve valasiklovir adlý ilaçlar uçuðu etkili bir þekilde tedavi ederler. Bu ilaçlar hastalýðýn iyileþmesini hýzlandýrmak veya tekrar etmesini engellemek için kullanýlabilir. Düþük dozda tedavi uçuk ataklarýnýn sayýsý ve sýklýðýný azaltmak için yeterlidir.


Hastalýktan nasýl korunulabilir?
Vücudun herhangi bir yerinde yanma, kaþýntý, batma gibi bulgular var ise bu uçuðun bir belirtisi olarak kabul edilmeli ve diðer kiþilerle olan temas engellenmelidir. Aðýz etrafýnda uçuk görüldüðünde öpme ve ortak eþya kullanýmý yasaklanmalýdýr. Cinsel bölgesinde hastalýk bulunanlar cinsel temastan kaçýnmalýdýr. Kondom kullanýmý hastalýðýn bulaþmasýný engelleyebilir.

Hastalýk aktif olmadýðý zamanda bulaþtýrýcý mýdýr?

Hastalýk aktif olmadýðý dönemlerde de bulaþtýrýcýdýr. Uçuðun % 80 'i deride herhangi bir bulgu yokken bulaþýr. Hastalarýn bir çoðu, enfeksiyonun sadece hastalýðýn aktif olduðu dönemde bulaþtýðýný sanmaktadýr. Bu duruma hastalýðýn bulgusu olmadan virüs yayýlmasý denmektedir ve bu durum araþtýrmalarca gösterilmiþtir. Son zamanlarda hayatýnda hiç birincil veya tekrarlayan uçuk geçirmeyen hastalarýn kanýnda virüse karþý antikorlar olduðu ve de bu kiþilerin virüsü yaydýklarý saptanmýþtýr. Devamlý asiklovir tedavisi alan hastalarda hastalýðýn bulgularý görülmezken, virüs sayýsý da azalmýþtýr. Ayný durum famsiklovir, valasiklovir gibi yeni ilaçlar için de geçerlidir. Bu ilaçlarýn düzenli olarak günlük alýmýnýn virüsün saðlam kiþilere bulaþmasýný engellediði düþünülmektedir, fakat bu durum ispatlanmamýþtýr.

Diðer þiddetli herpes enfeksiyonlarý
Göz enfeksiyonlarý - HSV gözü etkileyerek Herpes keratitine neden olabilir. Bu enfeksiyonda gözde aðrý, batma, güneþ ýþýðýna karþý hassasiyet olur. Tedavi yapýlmazsa gözde kalýcý hasar yapabilir. Ýlaçlarýn kullanýmý bu riski azaltýr. Gözde herpes enfeksiyonu düþünülen hasta göz hastalýklarý uzmaný tarafýndan muayene edilmelidir.   

Gebelerde enfeksiyon - Cinsel bölgede uçuðu bulunan bir hasta doðum esnasýnda hastalýðý bebeðine geçirebilir. Doðum eðer annenin birincil enfeksiyonu sýrasýnda geliþirse bebekte önemli bir hastalýk tablosuna yol açar. Cinsel bölgesinde uçuk olduðunu bilen gebeler bebeklerini korumak için doktorlarýna bu durumdan bahsetmelidir.

Gebe olan kadýnlar özellikle gebeliðin son dönemlerinde aktif olarak cinsel bölgelerinde enfeksiyon olan eþleriyle cinsel temasta bulunmamalýdýr.

Yeni doðan bebekler annelerinden cinsel bölge dýþýnda olan enfeksiyonu da alabilir . Eðer anne veya çocuk bakýcýsýnýn dudaklarýnda veya ellerinde de aktif herpes enfeksiyonu mevcutsa, bebek herpes enfeksiyonuna yakalanabilir. Aktif HSV enfeksiyonunu olan anne ve aile bireyleri, yeni doðan bebekle temastan kaçýnmalýdýr.

Cinsel bölge ve dýþýnda aktif herpes enfeksiyonu bulunmayan annelerin doðumunda özel bir dikkate gerek yoktur. Çünkü enfeksiyon aktif olmadýðýndan bebek için bir risk yoktur.

HSV kanserli hastalar, organ nakli yapýlanlar, önemli ve kronik hastalýðý olanlarda baðýþýklýk sistemi baskýlanmýþ olduðu için yaþamý tehdit eden enfeksiyonlara neden olabilir.

 

Herpes tedavi edilebilir mi?

Herpes enfeksiyonlarýnda tam tedavi olmamakla birlikte, araþtýrmalar tekrarlarý azaltmak veya ortadan kaldýrmaya yönelik çalýþmalara devam etmektedir. Bununla beraber bu deneysel çalýþmalar sinirdeki virüsü ortadan kaldýramamaktadýr. Bundan dolayý bu araþtýrmalar aktif hastalýðý olmayan hastalarda virüsün yayýlýmýný engellemeyi hedeflemektedir.


 

Logged
dilekduygu
Ýlgili Üye
**

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Mesaj Says: 149


« Yantla #16 : 21 Haziran 2010 - 18:04:10 »


teþekkürler ilhan abi ellerine saðlýk galiba benim herpeste deðil çeþitlerine baktým kendimi göremedim lyme da deðil kýsmet gene ms
Logged
okyanus
Üye
*

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Mesaj Says: 21



« Yantla #17 : 21 Haziran 2010 - 23:42:47 »

emeklerinize saðlýk arkadaþlar ama lyme hastalýðýndada plak oluþumlarý mevcut...  ms gateway sitesinde bunun derin araþtýrmalarý yapýlmýþ sizler de okuyabilirsiniz...  
Logged
Sayfa: 1 [2]   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


03 Temmuz 2021 - 21:38:52