http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1124168&CategoryID=118Paket servis ve mikrodalgada ýsýtýlarak yenilen modern beslenme alýþkanlýklarýnýn multipl skleroz (MS) gibi hastalýklarýn artmasýna neden olduðu belirtildi. Uzmanlar MS'in baðýþýklýkla ilgili bir hastalýk olduðunu, kellik, astým, egzama gibi hastalýklara zemin hazýrladýðýný ifade etti.
ABD 'deki Yale Üniversitesi ve Almanya 'daki Erlangen-Nuremberg Üniversites'nden bir grup bilim insanýnýn yaptýðý araþtýrmada tuzlu beslenmenin bu hastalýklarýn oluþmasýnda etkili olduðu vurgulandý.
Uzmanlar "Bu araþtýrma ilk kez tuzun doðuþtan gelen baðýþýklýk sistemiyle ilgili hastalýklarla baðlantýlý olduðunu göstermesi açýsýndan önemli" olduðunun altýný çizdi. Ekip T-yardýmcý hücrelerin rolü üzerinde çalýþtý. Bunlar diðer hücrelere bakteri veya virüs ve enfeksiyonlarla savaþmasý için diðer hücrelere yardýmcý oluyor ve aktive ediyor.
Daha önceki çalýþmalarda bu hücrelerin alt hücreleri (Th17 hücreleri olarak biliniyor) doðuþtan gelen baðýþýklýk sistemini geliþtirmekte önemli rol oynadýðý ortaya çýkmýþtý. Son çalýþmada bilim insanlarý laboratuvar ortamýnda tuz solüsyonuna maruz kalan bu hücrelerin agresif þekilde hareket ettiði görüldü.
Fazla tuzlu yiyeceklerle beslenen farelerde sinir sistemindeki Th17 hücrelerinin sayýsýnýn dramatik þekilde arttýðý görüldü. Sinir sisteminde Th17'nin artmasýnýn inflamasyonu tetiklediði belirtildi. Bunun sonucunda da MS'e baðlý hastalýklarýn geliþme riski artýyor.
Araþtýrmayý yürüten ekipte yer alan Erlanger Nuremberg Üniversitesi'nden Ralf Linker "Bu bulgular MS'i anlamamýz için önemli katký verecek. Tedavi için yeni hedefler gösterebilir" dedi.